Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som            Contacte

02 Jun, Friday
0° Călărași

5 falsos mites sobre bolets que hauries de deixar de creure

Visualitzacions 660

HADA MACIÀ

El tancament de bars i restaurants, sumat a la saturació de centres comercials i altres llocs d’oci, fa d’anar a collir bolets una activitat encara més desitjable. També perquè per unes hores pot ajudar-nos a fugir de tot allò que ronda pel nostre cap durant aquests dies d’incertesa. “És una bona temporada”, manifesta l’Enric Gràcia, micòleg català conegut pel programa televisiu Caçadors de bolets, que es va emetre durant 2004 i 2014 a TV3. “Ha fet fred, les temperatures han baixat durant la nit i a més ha plogut”, assenyala l’expert, condicions que han afavorit les florides durant aquestes setmanes, també a cotes inferiors als 800 metres.

Són bones notícies pels amants dels fongs, però això no ha de fer que baixem la guàrdia. Els bolets són organismes imprevisibles, que poden presentar múltiples formes i colors depenent de si el vent ha bufat amb força o si el sol ha lluït poques hores, entre altres condicionants. És per això que els experts recomanen que sempre anem acompanyats d’un veterà quan acudim al bosc a la recerca d’aquestes joies gastronòmiques. “Primer, perquè d’aquesta manera evitarem omplir la cistella de bolets no comestibles que després haurem de llençar. Segon, perquè encara que després de l’excursió anem a veure algú que els identifiqui, pot passar que doni una ullada ràpida i no es fixi en tots els que hi ha a la cistella, posant en perill la nostra salut”, alerta l’Enric Gràcia.

bolets tardor

Un altre problema d’anar a collir bolets sense prou coneixements és que podem creure erròniament en falses creences, que poden confondre’ns a l’hora de saber si una espècie és tòxica o no. “Són informacions que poden ser certes en un moment determinat, però que es generalitzen”, aclareix Gràcia. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) n’explicava algunes de les més comunes a principi de temporada, que a continuació desmentirem amb un dels micòlegs més famosos de Catalunya:

1- Si estan mossegats per animals són comestibles. Aquesta afirmació és falsa, ja que hi ha fongs dels quals alguns animals poden alimentar-se, però que són nocius per les persones. “La digestió que tenen els llimacs o els cargols els fa totalment insensibles a compostos que per nosaltres poden ser tòxics. “, exemplifica Gràcia, qui afegeix que els mamífers remugants, com ara vaques i cabres, poden fins i tot menjar Amanita Muscaria, una varietat que per a l’ésser humà és tòxica.

2- Un bolet és tòxic si quan el cuinem amb alls o cebes aquests enfosqueixen. Sí que és cert que alguns bolets rics en aquest compost quan els coem amb all poden tintar-lo d’un color més fosc. “Però això no significa que el fong sigui tòxic o comestible, només que conté aquest mineral”, declara l’expert.

3- Un bolet deixa de ser tòxic si es cou o es manté en vinagre. “El bolet tòxic, conservat en vinagre o no, segueix sent tòxic”, afirma amb contundència Gràcia. El micòleg explica que aquesta falsa creença és resultat d’una generalització. “El carlet d’ovella és un bolet molt amarg, però si el conserves en sal durant sis-vuit mesos perd tota l’amargor i aleshores és comestible i fins i tot apreciat per alguns”, exposa.

4- Únicament són tòxics els bolets que quan partim canvien de color. Els experts de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) justifiquen que aquesta afirmació és falsa recordant que l’Amanita falloides no canvia de color quan es trenca i és tan tòxica que pot resultar mortal. Per una altra banda, els rovellons sí que ho fan i no suposen cap perill per la salut de les persones. 

5- Els bolets que creixen a la fusta són comestibles. “La Galerina marginata (un bolet molt semblant al cama-sec) viu sobre fusta, però consumir-lo resulta mortal”, declara l’Enric Gràcia. Des de l’OCU alerten que ni tots els bolets que creixen sobre fusta són tòxics ni tots poden menjar-se.

 

Imatge capçalera: Nerea Macià
Segona imatge: Nerea Macià

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×