MARTA NAVARRO
Arribes a casa de treballar i després de sopar t’asseus al sofà, et poses aquella sèrie que no et pensaves que miraries fins la temporada nou i de sobte la teva boca és comença a obrir tant que qualsevol la podria confondre amb la del metro i arriba… el badall.
De badalls, n’hi ha de molts tipus: de son, de gana, per despertar-nos, i fins i tot alguns animals i persones badallen abans d’aparellar-se. En aixecar-nos al matí, ens desperta; al migdia és el nostre indicador de la gana; a la nit ens prepara per dormir, i el més curiós… s’encomana!
Què és el badall?
El badall és el moviment que fa el diafragma per recol·locar-se, per estirar-se. És un una contracció màxima seguida d’una gran relaxació. Si comparem un ordinador amb el cos humà, el badall és el reset que fa el nostre organisme per equilibrar-se.
El badall regula sistema circulatori, respiratori i digestiu. Allibera la tensió de la mandíbula de l’ATM (l’articulació temporomandibular), que és l’articulació que més movem al dia. També estimula les glàndules llagrimalls per netejar els ulls.
Un indicador de la gana
Quan el nostre organisme comença a necessitar energia apareix la gana. Es posa en marxa la salivació, el cos ens reclama els aliments. Llavors comencem la digestió. En aquest procés l’estómac produeix molt àcid per digerir l’aliment que ha de consumir. De vegades comencem aquest procés abans de tenir el menjar preparat, és en aquest instant quan s’activa el sistema d’emergència del nostre cos, el badall.
L’osteòpata Alícia Giménez d’Ades Salut ens posa un exemple: “El badall dona una empenta forta a l’estómac, com un gronxador quan l’estires lluny i el deixes anar. Aquesta acció crea el moviment del suc gàstric i evita que l’acidesa de l’àcid clorhídric cremi les parets de l’estómac”.

Equilibra el nostre sistema nerviós
També badallem quan estem molt cansats o quan ens despertem, és curiós, oi? El badall busca un punt d’equilibri per preparar el nostre sistema nerviós perquè puguem entrar en son profund o bé per despertar-nos activant el cortisol.
Perquè s’encomana el badall?
És un moviment mimètic, s’encomana, és lògic. El badall salva l’espècie, quan l’energia d’un grup comença a caure, només cal que un del grup badalli perquè l’energia del grup s’aixequi, tots es desperten.
Alguns estudis acrediten que badallar està relacionat amb l’empatia. Com més vincle hi ha amb el grup més fàcil és que s’encomani, però avui encara és tot un misteri.
Es considera el badall de mala educació?
Moltes vegades badallar ens pot semblar de mala educació, l’interlocutor pot pensar que està avorrint els altres o que el que diu no interessa. Sovint té una connotació de desconnexió que en realitat és tot el contrari, ens reconnecta.
Tots el animals badallen, fins i tot els peixos. L’ésser humà embrionàriament badalla per mantenir nets els conductes respiratoris i digestius dins del líquid amniòtic. Val la pena pensar-hi… posem de moda el badall?
Gaudeix del badall, fes reset i torna’t a connectar.