HADA MACIÀ
Si bé la recomanació del teletreball ha provocat que els trens vagin més buits que en temps anteriors a la pandèmia, encara són molts els ciutadans que opten per aquest mitjà de transport per anar a la feina, a classe o moure’s entre municipis, entre altres causes. Per passar l’estona alguns llegeixen llibres, d’altres escolten música amb els auriculars i uns pocs miren fixament un punt concret del vagó, absorts en qui sap què. Però per desgràcia d’alguns, també hi ha qui fa servir aquests viatges per a parlar (o cridar) per telèfon, reproduir vídeos i cançons amb el volum alt o xerrar amb un conegut de punta a punta. Just per això, segurament molts hauran agraït la nova mesura dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), la incorporació dels ja coneguts “trens del silenci”.
Quin és l’objectiu dels vagons del silenci?
Tot i que també compleixen aquesta funció, els vagons silenciosos no tenen com a objectiu principal afavorir un ambient més tranquil dins del tren. Aquestes mesures responen a les recomanacions que han fet els experts durant els últims mesos amb relació a la propagació del virus. Entre d’altres, investigadors del CSIC van manifestar la necessitat de viatjar en silenci al transport públic per evitar contagis. Concretament, qui va posar veu a aquests consells va ser l’experta María Cruz Minguillón, durant la seva participació en el programa Via Lliure de Rac1. “Callats i amb la mascareta ben ajustada, el risc baixa moltíssim”, va assegurar aleshores.
Segons defensen molts científics, l’aire esdevé la principal via de contagis de la Covid-19. I els culpables d’això, segons exposen, serien els aerosols: unes partícules molt petites de fluid que queden suspeses a l’aire quan parlem, però també quan tossim o esternudem. Aquestes partícules no suposen un risc tan elevat si hi ha una ventilació adequada, cosa que resulta bastant difícil d’aconseguir a trens, metros i busos.
Tot i que les noves recomanacions dels FGC no són de caràcter obligatori, alguns usuaris s’han mostrat en desacord, també perquè impliquen un altre canvi de comportament amb relació a la nostra anterior vida, dels molts que ja hem fet durant aquest any. Però viatjar en silenci pot tenir molts altres beneficis. Des de l’ATM asseguren que facilita poder treballar, estudiar o llegir a les seves instal·lacions. Tampoc són pocs els estudis que defensen que el silenci pot afavorir un millor estat de salut, en diversos sentits.

Beneficis del silenci
Primer perquè pot ajudar a reduir l’ansietat i l’estrés. Segons un estudi de la Universitat de Pavia (Itàlia) publicat el 2006 dos minuts de silenci són molt més relaxants que dos minuts de música tranquil·la. Els autors de la investigació, que es va publicar a la revista Heart, van assenyalar que la pausa va reduir la freqüència cardíaca, la pressió arterial i la ventilació per minut. En segon lloc, el silenci pot ajudar a regenerar cèl·lules del cervell. Així ho defensa un treball científic publicat a la revista Brain Structure and Functions el 2013. Els autors d’aquest treball asseguren que dues hores de silenci permeten el desenvolupament de noves cèl·lules de l’hipocamp, la zona del cervell associada a la memòria, les emocions i l’aprenentatge. A més, els experts també defensen que pot ajudar a augmentar la creativitat i l’aprenentatge i millorar el son, a més de reduir el risc de malalties cardíaques.
Desavantatges del soroll
Per contra, el soroll pot afectar negativament a la nostra salut de moltes maneres. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’any 2050 prop d’un 10% de la població mundial tindrà problemes d’audició derivats d’una exposició continuada a sorolls forts. A més a més, l’estrés derivat del soroll produeix reaccions fisiològiques, com ara l’alliberació d’hormones i l’augment de la pressió arterial, que poden afectar el nostre son. I la llista d’inconvenients continua.
Si bé el soroll que provoquen algunes persones al parlar o escoltar música alta al transport públic no és tan nociu per a la salut com aquell que provoquen els cotxes, segur que no fa cap mal practicar una mica més l’art del silenci. I més en aquests temps d’incertesa, on la salut esdevé encara més important del que era.
Imatges: Generalitat de Catalunya