OLAYA MARÍN
El bany és una de les zones de la casa on més residus es generen. Feu un repàs mentalment de tot el que teniu al lavabo… Ja ho teniu? Segurament heu pensat en els envasos dels gels i els xampús, el raspall de dents, el desodorant, el paper higiènic, el fil dental o en les fulles d’afaitar! Sigui com sigui, avui us portem alternatives per tenir un bany amb productes zero waste per dir adéu als residus innecessaris.
Alternatives per oblidar-vos dels envasos dels gels i dels xampús
Quants envasos de gel i xampú utilitzeu al mes? Tot i que molts de vosaltres els recicleu, això agreuja el nombre de residus que generem. Les principals alternatives per oblidar-nos d’aquests envasos és optar per gels i xampús sòlids. A botigues especialitzades trobareu gels, xampús i condicionadors sòlids fets amb productes vegans i ecològics. Si ho preferiu, també podeu trobar aquests productes en envasos de vidre. I si no us acaba de convèncer, podeu visitar botigues com Refill & Zero Waste Barcelona on podreu anar amb els vostres envasos i comprar a granel.
I no us podeu oblidar de canviar d’esponja! Sabíeu que la majoria estan fetes de plàstic? Una alternativa és fer servir les esponges fetes de luffa, el fruit madura d’aquesta planta tropical. Són naturals i biodegradables, no deixen residus perjudicials a la pell i exfolien, entre altres múltiples beneficis.
Passeu-vos al color marró!
Cada dia més botigues ofereixen paper higiènic a granel, ecològic i… reciclat! Aquest paper no conté plàstic, ja que com es ven a granel no té embolcall. Normalment són de color marró, ja que no es fan servir productes químics per blanquejar-lo i així també s’evita el desbaratament d’aigua.
Hi ha infinites opcions per tenir un bany zero waste. Per exemple, actualment a les botigues especialitzades trobareu alternatives al típic desodorant fet amb ingredients tòxics i amb envàs de plàstic. Els venen en format sòlid i empaquetats en caixes, en barres o en crema. Normalment aquestes alternatives zero waste estan fetes de productes naturals i vegans.
I si tornem al passat? Una opció per no generar més residus és optar per fer servir fulles d’afaitar de tota la vida. Anualment es gasten de mitjana unes 52 fulles d’afaitar d’un sol ús. Les clàssiques us poden durar tota la vida!
I parlant de fulles d’afaitar, cal tenir a la farmaciola unes tiretes per si de cas. Les podeu comprar biodegradables, fetes amb bambú orgànic i enriquides amb extractes de plantes com l’àloe o l’oli de coco per curar més ràpidament les ferides.