Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som            Contacte

30 Mar, Thursday
0° Călărași
estrelles nadal sant joan de deu

Estrelles de paper per vèncer al càncer infantil

Visualitzacions 547

HADA MACIÀ

El càncer infantil esdevé una de les principals causes de mortalitat entre nens i adolescents, però per la majoria de la població continua sent un gran desconegut. Sovint els càncers que afecten els nens són diferents dels que pateixen els adults, així que s’han de tractar d’altres maneres. Però com la seva incidència no és tan alta (cada any el pateixen 250.000 nens en tot el món, en contra dels 18.000.000 casos que es diagnostiquen en adults), generalment no rep l’atenció que mereix i queda eclipsat per altres malalties més comunes.

Així ho defensa la Sílvia García, que l’agost del 2017 va saber que el seu fill de vuit anys patia osteosarcoma, un tipus de càncer ossi que afecta principalment a nens i adolescents. “Ens vam quedar parats en descobrir els pocs recursos dels quals disposa el càncer infantil. Vam veure que no hi havia línies específiques d’investigació pel tumor que patia el meu fill Marc”, explica. La Sílvia i el seu marit ja estaven familiaritzats amb el món de l’oncologia, ja que la seva mare havia patit càncer. “Ella va poder optar a diferents tractaments específics, teníem diferents opcions”, exposa. Però amb el seu fill la situació va ser ben diferent.

Després de rebre el diagnòstic, el Marc va ser ingressat a l’Hospital Sant Joan de Déu, on va estar gairebé dos anys fent quimioteràpia. La seva família va invertir aquest temps a donar-li tot el suport necessari, però també a conèixer millor quina era la situació d’altres nens amb càncer. Van descobrir que hi havia alguns tipus de càncer infantil que encara no comptaven amb cap tractament i que això, en gran part, es devia al poc finançament que es destinava a la investigació d’aquestes malalties. “El director de l’hospital ens va explicar que el 80% o més de la investigació que es fa a Sant Joan de Déu es finança amb projectes solidaris impulsats per les famílies afectades”, revela la Sílvia García. Va ser després de conèixer aquestes dades que l’Àlex, el germà gran del Marc (que aleshores tenia deu anys), va decidir que havia de fer alguna cosa al respecte. I així va sorgir el projecte solidari Shurikan Blau.

estrelles sant joan de deu nadal
L’origen de Shurikan Blau

Sense comentar res als seus pares i amb l’ajuda d’un bon amic (l’Hèctor), l’Àlex va idear una iniciativa per ajudar al Marc. Ambdós amics els agradava molt la papiroflèxia, així que van acordar fer estrelles de paper plantable en forma de shuriken (una arma originària del Japó associada als ninges) i vendre-les als seus companys de classe. La intenció era aconseguir diners per la investigació del càncer infantil, però sobretot donar a conèixer aquesta malaltia. Professors i pares van acabar descobrint el seu “negoci” i, després que els expliquessin els seus motius, els van ajudar. “Ens van dir que ells volien canviar el món així, que el problema era que ningú coneixia el càncer infantil”, explica la Silvia García. 

Així doncs, i amb la col·laboració de l’escola, l’Àlex i l’Hèctor van oficialitzar el seu projecte. Ho van fer a través d’una exposició a classe, a la que van convidar a TV3. La intenció era donar a conèixer la iniciativa Shurikan Blau al màxim de gent possible. Poc temps després, van organitzar una paradeta a l’escola per vendre algunes d’aquestes estrelles i l’èxit va ser rotund. “Va venir tanta gent que l’escola va haver d’allargar els dies de paradeta”, declara la Sílvia García. Aquell any van aconseguir recaptar 11.000 euros, que es van enviar íntegrament a Sant Joan de Déu per la investigació del càncer infantil. Més endavant van començar a treballar amb altres escoles i col·lectius, col·laboracions que han fet possible que des d’aleshores s’hagin donat més de 100.000 euros a l’hospital.

Per què Shuriken?

L’Àlex i l’Hèctor podrien haver-se decidit per fer cors de paper, però van optar per fer shurikens. ¿Per què? “Ho van decidir així perquè els antics japonesos feien servir aquestes armes, que a vegades impregnaven amb verí o altres substàncies tòxiques, per acabar amb l’enemic. Representa una eina per poder matar el càncer, per defensar aquells nens que no tenen tractament”, aclareix la mare de l’Àlex. “També per fer prendre consciència als nens des de petits de la importància de cuidar les generacions futures”, conclou.

Com puc col·laborar?

Per culpa de la pandèmia, aquest any moltes escoles i comerços no han pogut participar en la venda d’estrelles, de la mateixa manera que no ha estat possible organitzar algunes fires on també es venien. Però es pot col·laborar a través de la web https://www.shurikanstar.com/. Només entrar a la pàgina, es dóna l’opció de fer la donació, que es destina de forma íntegra a l’Hospital Sant Joan de Déu. Com a resposta, s’envien les estrelles a la persona que ha fet la donació.

 

Imatges: Facebook Shurikan Blau 

Entrada
You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×