Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som            Contacte

02 Jun, Friday
0° Călărași
mindfulness digital

‘Mindfulness’ per millorar els hàbits tecnològics

Visualitzacions 778

SONIA ONÍS ARGÜELLES, periodista

En els últims anys, ha crescut de manera vertiginosa l’interès per la pràctica del mindfulness, un “entrenament” que té el seu origen en les tradicions contemplatives orientals. Nombrosos estudis científics de metges, psicòlegs i neurocientífics han demostrat els seus beneficis, i els resultats de les recerques són aplicables als nostres hàbits tecnològics.

Mindfulness podria traduir-se per ‘atenció’ o ‘consciència plena’. Ens convida a parar esment al que està succeint en el present, moment a moment, atenent a aquest efecte que té en la ment, el cos i l’entorn. Tot això amb una actitud de curiositat, amabilitat i sense judicis.

Aquest art de la presència que convida a la lentitud sembla aliè al món ràpid de la tecnologia, però res més lluny de la realitat. El mindfulness, a través de la meditació i altres pràctiques que us expliquem, poden ajudar a portar més equilibri i harmonia a la nostra vida digital.

mindfulness digital
Detectius de la nostra atenció

Un exercici interessant és convertir-nos en autèntics detectius dels nostres hàbits digitals i observar com és la nostra atenció quan usem la tecnologia. És una atenció plena o estem per mil coses? Realment fem un ús conscient de la tecnologia o ho fem de manera automàtica? Estem de veritat presents o més aviat en un altre lloc, temps…?

Per exemple, mentre esteu llegint aquestes línies… Quants temes més estan ocupant la vostra atenció? Us ronda pel cap algun assumpte del passat? Es colen pensaments sobre el que fareu després? Quantes aplicacions i dispositius teniu oberts alhora? Interrompeu la lectura o simplement la deixeu per consultar els vostres whatsapps, veure quants likes té l’última foto a Instagram o post a Facebook? Esteu pendents d’una trucada de feina i hi penseu cada dos per tres? I totes les preguntes que se us acudin per enxampar-vos in fraganti

L’era tecnològica ha canviat la nostra atenció. És molt fàcil distreure’s i caure en la multitasca, l’excés d’informació i un estil de vida de “connexió permanent”. Gairebé sense adonar-nos saltem d’una cosa a una altra, i no estem al cent per cent en gairebé res o ho aconseguim durant un temps cada vegada més limitat.

La tecnologia, una eina tan poderosa i valuosa, ha entrat en les nostres vides amb tanta velocitat que encara no hem après a usar-la de forma totalment conscient, i fins i tot el seu ús distorsionat porta a diverses patologies i addiccions. La síndrome FOMO (fear of missing out: sentir angoixa per estar perdent-se alguna cosa), l’ansietat per quants likes aconseguiré a les xarxes socials, l’obsessió per tenir molts seguidors, així com el constant bombardeig d’estímuls digitals (whatsapps, notificacions, correus…) generen més estrès del que pensem.

mindfulness digital
Un experiment digital

En el seu llibre Mindfulness digital, el professor David M. Levy comparteix una sèrie d’experiments realitzats amb els seus alumnes de la Universitat de Washington. En aquests els proposava aplicar el mindfulness o atenció plena a l’ús de la tecnologia i també a l’hàbit tan estès de la multitasca, tan connectat amb la tecnologia i la seva velocitat. En un dels experiments, els participants havien d’observar-se i fins i tot gravar-se amb una aplicació durant uns vint minuts en una jornada habitual en la qual usaven l’ordinador o el seu telèfon mòbil per a diferents usos personals i professionals, per exemple el correu electrònic. L’objectiu era comprovar quin ús feien de la tecnologia, si realment estaven focalitzats en les seves prioritats o tot el contrari.

Quin va ser el resultat de l’experiment? En veure els enregistraments, els participants van arribar a la conclusió que eren totalment inconscients del seu ús de la tecnologia i que solien caure constantment en la multitasca. Això els portava a dispersar-se permanentment. Per exemple, era molt freqüent que de manera inconscient passessin d’una cosa a una altra a tota velocitat, i que d’una notícia que llegien s’enganxaven a una altra web, i aquesta web els portava a una altra. O bé s’avorrien de la tasca principal i entraven una vegada i una altra als seus perfils d’Instagram o Facebook amb la dispersió consegüent, i així fins a l’infinit, sense la menor consciència del temps que empraven.

Per a més informació sobre mindfulness us convidem a llegir l’article: https://lapositiva.cat/2020/11/04/mindfulness-art-viure-present/

___

Llibre esmentat en l’article: Mindfulness digital: Cómo aportar equilibrio a nuestras vidas digitales, David M. Levy (Plataforma Editorial, 2016).

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×