Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som            Contacte

30 Mar, Thursday
0° Călărași

L’orgull s’amaga a la feina

Visualitzacions 829

FRANCESC MUÑOZ

Carina Cabezas és presidenta per a Espanya i Portugal de Sodexo, una multinacional d’origen francès coneguda pels seus xecs de restaurant. En realitat, és la companyia més gran del món de restauració corporativa, amb una plantilla global de 470.000 treballadors, dels quals 2.000 són a Catalunya. Com a empresa intensiva en mà d’obra, les qüestions relacionades amb la igualtat entre sexes i la inclusió de col·lectius vulnerables han estat sempre aspectes crítics, fins al punt de ser referents en la manera d’abordar-los. De fet, al web corporatiu assenyalen com una de les fites assolides que el 54% del consell d’administració és femení. «Som el millors», era el convenciment de Carina Cabezas fins que una treballadora un dia la va abordar amb una pregunta inesperada: «Heu pensat en el col·lectiu LGBTI?». La presidenta va passar en un moment de l’estranyesa i la incredulitat a la presa de consciència: «Em va preguntar quantes lesbianes coneixia a la feina i en aquell moment vaig veure que l’empresa tenia pendent sortir de l’armari», explica.

Sis de cada deu persones LGBTI amaguen la seva orientació sexual i identitat de gènere a la feina. És la principal conclusió d’un estudi publicat el 2019. En un país que és percebut internacionalment com a tolerant i que molts estrangers tenen com a destinació preferent per venir a treballar per aquest motiu, encara és «un tema tabú i moltes persones prefereixen amagar la seva orientació», reconeix Óscar Muñoz, codirector general de REDI, la primera xarxa empresarial que treballa per la diversitat i la inclusió del col·lectiu LGBTI a l’entorn laboral. La principal conclusió és que les conquestes socials dels darrers anys, que han creat l’entorn propici perquè moltes persones LGBTI expressin lliurement la seva condició sexual, encara no han arribat a l’àmbit professional. Això per no parlar d’empreses on encara s’insulta i hi ha casos d’assetjament.

Per què es bo sortir de l’armari a la feina? Óscar Muñoz diu que en primer lloc és un tema de drets humans, de llibertat i individual i col·lectiva: «Al món hi ha molts governs que persegueixen la homosexualitat fins i tot amb la pena capital, aquí les multinacionals compromeses poden fer molt». A més, parlar d’aquestes qüestions a la feina millora el clima laboral i, de retruc, el rendiment de les persones. Si el 10% de la plantilla (és la mitjana de persones LGTBI) troba espais inclusius on tinguin lloc relacions sanes, serà més productiu. «Quan a un col·lectiu no se’l visibilitza, sempre perd», diu Lluis Argilaguet, director d’enginyeria i manteniment de Dow Chemical per a Europa, Orient Mitjà i Àfrica. Amb 1.400 persones al seu càrrec, Argilaguet ha fet càlculs: «El 10% són 140 persones que poden aportar molta creativitat, perdre això sap molt greu».

Els programes a favor de la diversitat LGBTI a les empreses a l’Estat encara són minoritaris, no obstant, les empreses que fa temps que hi treballen estan satisfetes per motius socials, però també econòmics.

Entrada
You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×