SONIA ONÍS ARGÜELLES
El teletreball ha esdevingut la nova realitat de moltes persones, bé sigui al 100% o en modalitats mixtes que combinen el presencial i el remot. Adaptar-se a aquesta forma de treball pot ser tot un repte, especialment per a aquelles persones que són novells. Els treballadors autònoms o freelance, més experimentats en això de convertir casa seva, una cafeteria, un espai de coworking o qualsevol altre lloc en la seva oficina, tampoc es deslliuren de caure en les urpes dels mals hàbits.
Vegem algunes mesures d’autocura i hàbits positius per teletreballar.
Crea el teu propi espai de treball. En la mesura que sigui possible, cal habilitar un espai més o menys ampli i el més aïllat possible de la resta de la casa per treballar. Separar-ho d’on realitzes altres activitats domèstiques t‘ajudarà a guardar un ordre mental que et facilitarà la concentració i et farà més productiu. És preferible que aquest lloc sigui tranquil, disposi de llum natural i es trobi lluny de les fonts de soroll.
Evita la síndrome del pijama, és a dir, evita treballar en pijama durant tot el dia. Posa’t roba còmoda però que faci que et sentis connectat a l’activitat laboral. És la manera de dir-li al meu cervell que estic en “modus treball”.
Cuida la vista. La fixació prolongada de la vista en la pantalla sol comportar fatiga visual. En l’oficina, és habitual que es produeixin distraccions que ens obliguen a enlairar la vista d’una pantalla, una mica menys probable a casa. És important fer pauses per mirar per la finestra o punts distants.
Mou-te. A part de mantenir una postura adequada per evitar l’aparició de dolors musculars i articulars és important aixecar-se, moure’s i estirar el cos almenys cada 2 hores. La temptació de passar-se el dia assegut és habitual i cal lluitar contra ella. El sedentarisme derivat de passar moltes hores davant de l’ordinador afecta el nostre benestar. Usar les escales en comptes de l’ascensor i fer estiraments de tant en tant ajuda, però també tancar la jornada sortint a fer esport o a passejar.
Pauses breus. Les pauses curtes i freqüents són preferibles enfront de les llargues i espaiades, ja que, una vegada que s’ha aconseguit l’estat de fatiga, és més difícil recuperar-se. No dediquis aquests intervals a llegir o a consultar el mòbil, sinó a descansar la vista i caminar una mica i realitzar estiraments per a desentumir-te. A més, programa les pauses de l’esmorzar o el berenar, evitant picar cada vegada que facis un descans.

Prevenir el tecnoestrès o fatiga informàtica. En l’ocupació presencial, quan no es coneix una eina informàtica o aquesta falla, podem recórrer al company o departament indicat. Però trobar-se a casa sobtadament, sense suport immediat i unit a la vida laboral únicament per la tecnologia, pot ser una important font d’ansietat. El desconeixement de la pròpia tecnologia, les dificultats tècniques per dur a terme les tasques i l’ús prolongat de la tecnologia hi juguen en contra. És important la millora de les eines virtuals i la formació perquè la tecnologia es transformi en la nostra aliada.
Cuida les teves relacions. Cuida les relacions també en remot, pren-te un cafè, fes un descans amb una companya que li encaixi, genera conversa paral·lela a la feina, etcètera. Descansar no sols és parar de treballar 5 minuts. Especialment important per als que visquin sols és programar trobades per evitar l’aïllament. Pots aprofitar la pausa del migdia per menjar amb algú o quedar després de la teva jornada laboral.
Crea una rutina de treball. La flexibilitat percebuda pel treball en remot es pot girar en la nostra contra. Marca’t un marge d‘inici i de finalització de la teva jornada, així com els teus descansos. Tot això amb una certa flexibilitat. Comptar amb una organització ajuda a evitar l’estrès i a sentir que s’està treballant tot el temps.
Assumeix que no pots treballar 24 hores. Ser a casa elimina les fronteres clares entre els moments de treballar i els que no. No obstant això, treballar en tot moment i a qualsevol hora és perillós per a la salut mental i per al rendiment. Cal posar-se un horari clar i en la mesura que sigui possible, complir-lo.
Conciliació familiar. Inclou en la teva agenda aquelles responsabilitats que tinguin a veure amb la teva vida familiar per tenir-ho en compte en la teva organització del dia. Per exemple, l‘hora del desdejuni per als teus fills, o si has de portar-los o recollir-los al col·legi. Treballar en remot no significa desaparèixer durant 8 hores dins d‘una habitació de casa teva. Separar la vida laboral de la familiar es fa bastant complicat. Tingues en compte que els nens petits entenen que quan la mare o el pare són a casa és perquè estan disponibles per a ells, per jugar i compartir. Has d’entrenar-los amb petites instruccions.
Cuida la teva alimentació. Com a casa, enlloc, diu el refranyer, però això cal cuidar-ho. Menja sa i variat i hidrata’t per cuidar els teus nivells d’energia. No mengis davant de l’ordinador, si pot ser, canvia d’ambient. No cal saltar-se cap àpat amb l’excusa d’avançar feina i tampoc dedicar-se a picar constantment.
Desconnecta després d’acabar de treballar. Intenta no prolongar l’horari de feina a la nit o el cap de setmana, desconnecta del correu i el telèfon de la feina i dedica temps a la família, a l’oci o a tu mateix. Una bona forma és programar una activitat física diària per evitar que el teletreball porti al sedentarisme o quedar amb algun ésser estimat per evitar l’aïllament.
La llista de tips per a un major benestar i productivitat en el teletreball podria seguir. Estem davant un canvi de paradigma i queda camí per recórrer. L’interessant és que cadascú vagi trobant la seva estratègia i els seus “rituals” provant i adaptant els seus hàbits. El teletreball ha arribat per quedar-se i anirà evolucionant a mesura que sapiguem posar-lo al nostre favor.
Per a més informació pots consultar en el BOE la nova normativa de regulació del teletreball: Reial decret llei 28/2020, de 22 de setembre, de treball a distància.