OLAYA MARÍN
Beure un cafè és per a molts un moment especial del dia: preparar-lo amb calma, gaudir de la seva olor i sentir el seu sabor. Però també és cert que amb les presses del dia a dia, moltes vegades aquest moment passa a ser rutinari. Els beneficis que ens aporta el cafè són molts gràcies als seus nutrients i les seves fonts d’antioxidants.
El cafè més consumit a Catalunya és el torrefacte o el mescla, un cafè molt torrat amb sucres afegits. El sabor fort i amarg d’aquesta varietat és el que nosaltres associem amb el gust fort i amarg del cafè. Si el que busquem és un cafè més natural i sa, s’hauria d’optar pels cafès d’especialitat.
Què és el cafè d’especialitat?
És un tipus de cultiu propi de cada regió on s’apliquen els coneixements locals i històrics de cada població. Multitud de factors afecten el resultat del gra: l’altitud, la temperatura, el tipus de terra, i fins i tot les plantacions properes a la planta del cafè, hi aporten matisos diferents.
Normalment els grans verds de cafè arriben aquí sense torrar, ja que serà cada fàbrica o botiga la que s’encarregarà del procés final. La diferència amb els cafès mesclats o torrefactes és que aquests grans només es torraran fins al punt necessari, d’aquesta manera s’aconseguirà un sabor i un aroma característics. Es recomana no consumir el cafè més d’un o dos mesos després d’haver-lo torrat, ja que si no se’n perdran tots els matisos.

Com preparar el cafè
Segons quina cafetera utilitzeu, obtindreu un sabor diferent. Si feu servir les cafeteres expresso trigareu menys temps i el cafè serà més intens. D’altra banda, amb les franceses en necessitareu més i obtindreu un cafè més fluix.
La més òptima i rendible és la típica cafetera italiana. Tot i que el seu funcionament sembla fàcil, cal tenir cura per evitar que el cafè es cremi, ja que arriba a unes temperatures molt altes que no podem controlar. Per obtenir el millor cafè, us proposem seguir els següents passos:
1. Escalfeu prèviament l’aigua fins que arribi al punt d’ebullició.
2. Ompliu el dipòsit sense sobrepassar la vàlvula de seguretat.
3. Afegiu el cafè a l’embut sense que quedi compacte.
4. Tanqueu bé la cafetera i poseu-la a foc mitjà amb la tapa oberta.
5. Apagueu el foc quan el dipòsit del cafè sigui ple. És important no deixar-lo més temps bullint perquè si no es cremarà.
6. Deixeu reposar el cafè a la cafetera durant un parell de minuts i serviu-lo.