JESSICA I RICARD
Descobriu la recepta per fer una saludable amanida de tomàquet i carxofes confitades.
INGREDIENTS
– 3 tomàquets grans (si són petits almenys 4 o 5)
– uns quants tomàquets secs
– uns quants tomàquets ’cherry’ confitats
– 4 cors de carxofa confitats
– 1 grapat de rúcula
– 1 grapat de canonges
– 1 grapat d’olives variades italianes
– 1 tall verd de la ceba tendra
– olivada
– llima o llimona
– vinagre
– sal maldon i pebre negre (al gust)
– oli d’oliva verge extra
– làmines de parmigiano reggiano o grana padano
ON COMPRAR ELS PRODUCTES?
La gran majoria d’ingredients són comprats al Caprabo i a la Casa Ametller de Travessera de Gràcia, l’únic que pot costar de trobar és el vinagre, però al Celler de Can Dani de Travessera de Gràcia, a banda de trobar grans referències en vins, en podreu trobar, com també al mateix Celler Augustus, que té botiga al públic (recomanable visitar-lo).
Els tomàquets millor comprar-los que siguin de bona qualitat, tipus raf, Montserrat, cor de bou…, també els podeu barrejar. Les olives italianes són comprades a la Boqueria.
Els tomàquets cherry i les carxofes confitades, si no ho voleu fer a casa, els podeu trobar en botigues italianes especialitzades, que els formatges, les olives i els tomàquets secs.
PREU
Baix.

Elaboració
1. És una recepta que podríem considerar mig italiana mig catalana, amb una preparació ben senzilla, l’única complicació o l’únic pas que ens portarà més feina serà confitar les carxofes i els tomàquets cherry.
2. Per confitar les carxofes (prèviament netes i ja només amb el cor i el tall), poseu-les en una olla amb aproximadament mig litre d’oli d’oliva verge extra i cobriu-les amb un parell de grans d’all, una mica de pebre en gra i una mica de sal, a una temperatura de més o menys 70 graus (en una placa d’inducció seria el número 2). En uns 40 minuts ja estaran llestes. Un cop confitades, les carxofes es poden conservar amb el mateix oli. Quan les hàgim gastat, l’oli es pot aprofitar de nou per confitar o per fer una vinagreta, el que vulgueu.
3. Per confitar els tomàquets cherry heu de seguir els mateixos passos. Un cop ben nets els posarem en oli, a uns 70 graus, en aquest cas hi posarem una mica de farigola o romaní i unes fulles d’alfàbrega, sal, grans de pebre i un bitxo, deixeu-ho uns 20 minuts i ja estaran llestos.
4. A la base d’una safata disposeu els tomàquets tallats a rodanxes fines (si és un bon tomàquet li podeu deixar la pell, si voleu també la podeu treure fàcilment si prèviament els escaldeu amb aigua bullint i tot seguit els deixeu refredar amb aigua glaçada).
5. Sobre el llit de tomàquets podeu disposar les carxofes i la resta d’ingredients com més us agradi.
6. Finalitzeu el plat incorporant les làmines de formatge i una vinagreta suau, en aquest cas l’hem fet amb oli d’oliva verge extra, una culleradeta d’olivada, sal Maldon, el suc de mitja llima, un bon rajolí de vinagre bo (aquí hem fet servir un vinagre agredolç ecològic de la varietat merlot que és una delícia, del Celler Augustus, que a banda de fer excel·lents vins fan uns vinagres brutals).
7. Acompanyarem l’amanida d’un pa de coca torrat amb pa amb tomàquet, un rajolí d’oli verge extra, escames de sal Maldon i un polsim d’orenga, que li dona un toc sublim.
Bon profit!