SONIA ONÍS ARGÜELLES
L’endorfina, la serotonina, la dopamina i l’oxitocina són les quatre hormones conegudes com el quartet de la felicitat per tenir un paper fonamental en la regulació de la nostra felicitat i benestar.
Les hormones són substàncies químiques que es produeixen en diferents llocs del nostre cos i que són imprescindibles perquè tots els teixits i òrgans compleixin les seves funcions. Uns seixanta-cinc tipus d’hormones estan circulant pel nostre cos constantment.
Aquestes quatre hormones de la felicitat funcionen a més com a neurotransmissors per originar-se en el sistema nerviós. Quan s’alliberen aquestes substàncies químiques naturals en el nostre cervell, ens sentim millor. Així doncs, quan augmenten els seus nivells en el nostre organisme, a més d’influir en el nostre estat de salut i reforçar el nostre sistema immunològic, canvia el nostre estat d’ànim portant-nos a més sensació de felicitat.
La fórmula de la felicitat sembla doncs estar més relacionada amb la química present de manera natural en el nostre organisme que amb ideals romàntics i subjectius. Vegem quines funcions tenen cadascuna d’aquestes hormones de la felicitat i 10 claus per enfortir-les amb senzills hàbits diaris. Si els incorpores en el teu dia a dia notaràs com puja la teva energia i millora el teu benestar físic, emocional i mental.
Les endorfines
Són molts els factors psicològics que influeixen en el nostre estat d’ànim, però és a l’endorfina a aquella que li correspon el paper més important per determinar com ens sentim diàriament. Compleix una funció molt important en l’equilibri entre la depressió i la vitalitat. La seva tasca principal és fer-nos sentir felices. És considerada la morfina del cos, com una espècie d’analgèsic i euforitzant natural. Ens ajuda sobretot a suportar el dolor, les adversitats i sobreposar-nos als cops.
La serotonina
És coneguda com l’hormona del benestar, perquè genera sensacions de benestar, relaxació, satisfacció, augmenta la concentració i l’autoestima. Regula l’estat d’ànim, l’apetit, les ganes de tenir sexe i el somni.
Nivells baixos d’aquesta hormona produeixen irritabilitat i sentiments negatius com preocupació, tristesa, depressió, ansietat i altres trastorns. A més pot incrementar-se la necessitat de menjar, perquè una de les seves funcions és crear sensació de sacietat i regular els moviments de l’intestí.
La dopamina
Es coneix com l’hormona de la recompensa en relacionar-se amb les sensacions positives dels assoliments. És essencial en el procés de la motivació, les ganes, el desafiament del que és nou. Es produeix en el cervell i juga un paper important en la memòria. És la que proveeix energia, entusiasme i optimisme. S’associa igualment amb l’enamorament.
Com provoca els centres cerebrals del plaer, també es relaciona amb les addiccions (drogues, alcohol, tabac, etc.), ja que regula les sensacions plaents. Si baixa pot comportar alguns trastorns de salut, el més conegut la malaltia de Parkinson, provocada per la mort de les neurones relacionades amb aquesta substància.
L’oxitocina
Sol tenir el sobrenom de l’hormona dels vincles emocionals o de l’abraçada per estar relacionada amb el desenvolupament de comportaments maternals i les inclinacions. És l’hormona de la confiança i dels llaços emocionals amb els altres, contribueix a l’empatia. Compartir, confiar, el lliurament sincer, l’abraçada, la intimitat amb els altres, són part del que provoca.

Com activar les hormones de la felicitat
1. RIURE. És sens dubte una de les millors medicines. Riu sempre que puguis, fins i tot de tu mateix. Riure és el gran aliat per produir endorfines. Cerca aquelles coses que et fan riure: pel·lícules, còmics, programes de televisió i, sobretot, envolta’t de gent que et faci riure. Unes bones riallades són, sens dubte, una manera excel·lent de sentir-te feliç.
2. EXERCICI FÍSIC. Practica algun tipus d’esport amb regularitat (mínim tres vegades per setmana). No importa com sigui, fins i tot pot ser senzillament sortir a caminar o ballar a casa amb la teva música preferida. L’exercici físic ens ajuda a alliberar dopamina, serotonina i una gran quantitat d’endorfines. Si a més el realitzes a l’aire lliure i a la naturalesa en potenciaràs l’efecte positiu.
3. BANYS DE SOL. Passa temps a l’aire lliure, és fonamental que tinguis contacte amb la llum solar. L’exposició moderada als raigs del sol és necessària perquè el nostre organisme tingui bons nivells de vitamina D. Aquesta vitamina és necessària perquè els nostres ossos siguin forts, ajuda a superar estats de depressió i reforça el nostre sistema immunològic. A més, fa que es disparin els nivells de serotonina i que augmenti la nostra sensació de felicitat.
4. ALIMENTACIÓ. Nombrosos estudis confirmen que uns certs aliments milloren la salut general del cervell i l’estat d’ànim. Per “acaronar” els teus neurotransmissors, pren aliments rics en vitamina C, verdures i hortalisses de fulles verdes com espinacs, cols o bròcoli. Consumeix pebrots vermells, tomàquets i carabasses. També es recomanen les fruites cítriques com les taronges, aranges, mandarines, kiwis o fruites vermelles, fruita seca o xocolata negra. No oblidis tampoc els aliments rics en triptòfan, un aminoàcid essencial que necessitem per produir serotonina: ous, pastes, lactis, cereals, pollastre, gall dindi, peix i lleguminoses, entre d’altres.
Podràs trobar fàcilment abundant literatura sobre els millors aliments per a les teves hormones i adaptar la teva “dieta de la felicitat” als teus gustos i necessitats. Simplement afegeixo com a dada curiosa que està comprovat que un toc de picant en els menjars transmet un missatge al cervell similar al que transmetem quan sentim dolor. Com a resposta, el nostre cervell comença a alliberar endorfines en quantitats elevades. Així que si el teu paladar l’aprecia i tolera, no ho dubtis.
5. BONA HIDRATACIÓ I DESCANS. Hidratar-se i descansar bé sona a tòpic, però moltes vegades ho oblidem. Juntament amb una bona alimentació, les teves hormones també necessiten que mantinguis uns bons hàbits d’hidratació prenent molta aigua (uns dos litres al dia) i dormint prou (al voltant de 8 hores).
6. APROFITA EL TEU TEMPS D’OCI. Si en el teu temps lliure t’envoltes d’un entorn de confiança i et trobes en una situació relaxant i alegre, aconsegueixes que el teu cos comenci a generar oxitocina. Pot tractar-se d’un sopar amb amics, una sortida al cinema, al teatre, rebre un massatge, escoltar música, llegir un bon llibre, ballar… Tota activitat estimulant, solitària o en grup, beneficia les teves quatre hormones de la felicitat.
7. ABRAÇA I DEIXA’T ABRAÇAR. En temps de distància social, la falta de contacte físic ha fet forat en el nostre estat d’ànim. Les abraçades fan la vida més feliç. Això ocorre perquè, amb només 20 segons de durada, una abraçada aconsegueix que els teus nivells d’oxitocina es disparin. L’oxitocina respon també a estímuls com les paraules d’afecte o un toc amable en l’espatlla però s’allibera, sobretot, mitjançant el contacte físic, especialment els petons i les abraçades.
8. MINDFULNESS. Conrear l’atenció plena en el moment present i deixar de rumiar sobre el passat o especular sobre el futur són garantia de salut física, emocional i mental. Pren-te un temps per aplicar alguna tècnica de mindfulness com exercicis de respiració i moments de meditació i silenci. Està científicament demostrat que té un impacte positiu sobre el nostre benestar i felicitat.
9. TINGUES PROJECTES EN MARXA I CELEBRA CADA PAS. Si no tens objectius i somnis, busca’ls i fes el primer pas per complir-los. Celebra cada assoliment que aconsegueixis. Pots establir objectius a curt termini o dividir en petites metes aquells objectius que són a més llarg termini. D’aquesta manera aconseguiràs donar-li una xutada als teus nivells de dopamina, la teva alegria i la teva sensació de benestar.
10. SEMBRA LLAVORS d’amor, compassió, bondat, gratitud, generositat, empatia i solidaritat. Conrear aquests valors i virtuts cuida el nostre cervell i contribueix a la nostra felicitat i la del nostre entorn. És llavors quan el quartet de la felicitat del qual hem parlat arriba a tocar les seves melodies més belles.