Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som            Contacte

30 Mar, Thursday
0° Călărași

Tots som el bosc, protegim el Parc Natural de Collserola

Visualitzacions 496

COL·LABORACIÓ AMB L’AJUNTAMENT DE BARCELONA

L’arribada de l’estiu i la calor comporten un augment del risc d’incendis. Tots som responsables de tenir cura d’un entorn vital com és el Parc Natural de la Serra de Collserola.

Sarrià – Sant Gervasi és el districte de Barcelona que té més zona de parc forestal en el seu territori. Un miler del total de les més de vuit mil ha que té el parc. A més, el fet que el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes tinguin nuclis de població envoltats de zones boscoses, fa que el districte tingui una especial sensibilitat en les mesures de prevenció quan arriba el bon temps i l’època de risc d’incendi.

Les característiques del parc de Collserola el fan únic i és un territori vital per a la fauna, la flora i les persones. Tots en formem part, tant les persones que cada dia el visiten com les que viuen als nuclis urbans de la muntanya.

Barcelona està situada en una de les regions climàtiques i biofísiques amb més perill d’incendi. Les temperatures són càlides a l’estiu i suaus a l’hivern, però amb una irregularitat pluviomètrica anual força marcada. La pluja mediterrània es caracteritza per una peculiaritat única: l’època de l’any menys plujosa coincideix amb l’època més càlida, i es produeix un notable dèficit hídric associat a un perill elevat d’incendi forestal a l’estiu.

Per aquest motiu, la planificació forestal i els serveis d’extinció esdevenen peces clau en la prevenció i la lluita contra el foc. El treball de coordinació per a la prevenció d’incendis comença amb una campanya forestal dels Bombers de Barcelona. Les accions preventives s’amplien al màxim durant el mes de juny, tot i que mesos abans, a finals del mes d’abril, comença la campanya prèvia i les tasques preventives amb l’objectiu de dur a terme actuacions a l’entorn natural per millorar-ne l’estat i vetllar perquè la muntanya arribi en les millors condicions possibles als mesos de la calor, quan augmenten els visitants i el nivell de risc a la zona. Les tasques preventives de la campanya prèvia forestal comprenen recorreguts al bosc programats des dels parcs de bombers de la Vall d’Hebron i de Sant Andreu, i també del de Vallvidrera, que entra en funcionament en aquestes dates i que permet arribar amb la màxima celeritat a qualsevol incidència que es pugui produir a qualsevol hora del dia.

La prevenció consisteix també en les tasques de manteniment i de desbrossada de marges a les finques i espais de titularitat pública que duen a terme l’Oficina de Collserola i el Consorci del Parc de Collserola. Cal recordar, però, que cada propietari és responsable de tenir cura de la seva finca i de mantenir-la neta i en les millors condicions.

Campanya de comunicació i Oficina de Collserola

A més de la campanya forestal, la comunicació i la pedagogia de prevenció contra el foc són importants per conscienciar la ciutadania. L’Ajuntament de Barcelona, amb la important participació del districte, du a terme accions amb diferents suports de comunicació com cartells informatius i banderoles, especialment a les zones limítrofs de la ciutat amb Collserola, i a punts estratègics dels nuclis del barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes, amb l’objectiu de recordar la importància de la prevenció per minimitzar el risc d’incendi.

Consells i normes cíviques i de prevenció del foc

– Entre el 15 de març i el 15 d’octubre està prohibida qualsevol actuació generadora de guspires com les cremes de matolls, les barbacoes, etc. a menys de 500 metres de massa forestal. Cal tenir una cura especial durant la revetlla de Sant Joan, tot recordant que no es pot llançar cap tipus de pirotècnia.

– Si sou visitants del parc, no llenceu cap element que comporti la generació de flames o espurnes com poden ser burilles, llumins, petards o deixar les deixalles als llocs no autoritzats.

– Si sou veïns i veïnes del parc, no utilitzeu tancaments perimetrals de material sintètic ni d’espècies del tipus bruc o xiprer, que són més propensos a la combustió en cas de foc. Realitzeu regularment neteja de la vegetació morta dels vostres jardins per tal de tenir-los en bones condicions.

– Allunyeu de la façana de la casa el material combustible com les ampolles de gas, el dipòsit de gasoil d’ús domèstic o el magatzem de llenya.

– Tingueu disponible una mànega de reg prou llarga per envoltar tot l’habitatge en cas d’incendi.

– Eviteu les acumulacions de vegetació i elements combustibles als terrats, canalons i baixants.

– Mantingueu els camins accessibles als vehicles d’emergència i una franja de protecció mínima de 25 metres al voltant de casa vostra.

– Informeu-vos sobre el pla d’autoprotecció de les vostres urbanitzacions, quines són les vies d’evacuació, les zones segures i els punts de trobada en cas d’emergència per foc al bosc.

– És aconsellable tenir l’aplicació mòbil My112 amb geolocalització a través de la trucada.

– Els ciutadans no s’han d’enfrontar mai a un incendi, ja que aquesta tasca correspon als bombers, que estan preparats per fer-ho.

Si el foc us enxampa al bosc, seguiu aquests consells

– No us refugieu en coves o pous.

– Marxeu en direcció oposada al fum de l’incendi i eviteu pendents forts i valls estretes.

– Si hi sou a prop, desplaceu-vos a la zona que hagi cremat completament.

– Col·loqueu-vos un mocador mullat per protegir les vies respiratòries i els ulls.

– En cas de trobar-vos a prop de zones d’aigua com rius o estanys, apropeu-vos-hi i, si cal, entreu-hi.

– Si us trobeu al cotxe i no podeu escapar o circular amb seguretat, atureu-vos al punt com més lliure de vegetació millor, tanqueu les portes i les finestres, atureu la ventilació i activeu la recirculació d’aire intern. Deixeu els llums encesos per tal que els vehicles de salvament us puguin trobar.

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×