LAIA SANTANACH I SABATÉS
Directora Centre Kumon Barcelona-Sant Gervasi-Galvany
S’acaba l’estiu i és hora de tornar a les rutines. Els infants diuen adeu a un llarg període de vacances escolars i recuperen amb una barreja d’il·lusió i recança els hàbits més típics del curs: aixecar-se cada dia a la mateixa hora, anar a l’escola… i, a la tarda, seguir amb les activitats extraescolars.
Les activitats no lectives com els esports, els idiomes, la música o el teatre permeten als infants sortir de la rutina del dia a dia a casa o a l’escola, relacionar-se amb altres nens i nenes més enllà dels companys habituals de classe i potenciar talents diversos que no sempre queden coberts en la formació reglada.
Si bé és cert que les famílies hem de vetllar per trobar un equilibri entre activitats reglades, no reglades i el temps lliure per no sobrecarregar les nostres criatures, també ho és que les activitats no lectives són oportunitats educatives per aprendre i gaudir; només cal trobar l’opció que millor encaixa amb els interessos dels nostres fills.
Ara bé, malgrat que estem d’acord que a l’hora de triar les activitats extraescolars dels nostres fills cal tenir en compte les preferències dels infants, els adults també n’hem de poder proposar d’altres que considerem beneficioses per a ells, ja que ens poden ajudar a potenciar alguna habilitat concreta o reforçar alguna mancança.

Anglés, l’activitat més demandada
En aquest sentit, l’anglès continua encapçalant la llista d’activitats extraescolars més demandades per les famílies, independentment de l’edat de les criatures. De fet, avui en dia podem trobar una oferta variada i diferenciada d’acadèmies i metodologies d’aprenentatge de la llengua anglesa. Però quina es la millor edat per començar a aprendre una llengua nova?
L’aprenentatge d’una llengua dura tota la vida, no obstant això, diversos estudis demostren que aprendre un segon idioma resulta més fàcil en una etapa primerenca, atès que els infants poden fer servir els mateixos mecanismes d’aprenentatge que s’activen al cervell per aprendre la seva llengua materna. Així doncs, per tal que els nostres fills tinguin un bon domini de la llengua anglesa, només cal que comencin a aprendre-la de ben petits, oi?
Molts experts coincideixen en el fet que començar com més aviat millor amb l’anglès no és suficient. Un estudi de la Universitat de Barcelona demostra que els més petits aprenen més i millor quan l’anglès es treballa com a llengua vehicular. És a dir, cal facilitar a les criatures un accés constant a l’idioma per tal que puguin absorbir-lo i integrar-lo de forma natural i intuïtiva, adaptant-se sempre al seu ritme d’aprenentatge.