Tornen les propostes per visitar Catalunya en tren dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Aquesta iniciativa reapareix amb la finalitat de convidar la ciutadania a redescobrir els indrets més naturals de Catalunya. A bord d’uns trens singulars i històrics, els viatgers viuran uns trajectes únics on descobriran espais naturals de gran valor i equipaments culturals.
Cinc experiències úniques a bord del tren
La proposta inclou 5 trens turístics, entre els que trobem trens cremallera, funiculars o trens històrics i panoràmics. El Cremallera i els Funiculars de Montserrat, a la comarca del Bages, esdevenen instal·lacions històriques per arribar a la mítica muntanya catalana. El Cremallera de Núria, a la comarca del Ripollès, fa noranta anys que és l’únic mitjà de transport per accedir a la Vall de Núria. També hi ha el Tren del Ciment, a la comarca de l’Alt Llobregat, un dels més significatius de la història ferroviària de Catalunya, que recorda la ruta que en el passat unia la fàbrica de ciment Asland, a Castellar de n’Hug, amb Guardiola de Berguedà̀. D’altra banda, el Tren dels Llacs connecta la ciutat de Lleida amb la Pobla de Segur amb un tren històric i un tren panoràmic, des de la plana fins al Prepirineu, observant majestuosos embassaments i serralades. I finalment l’històric Funicular de Gelida, a la comarca de l’Alt Penedès, s’ha convertit en un dels transports més entranyables i desconeguts de Catalunya.
Aquests trens constitueixen la millor alternativa sostenible per a la mobilitat i la connectivitat del territori així́ com per facilitar l’accés de les persones usuàries a indrets de gran valor natural, paisatgístic i cultural. Per aquest motiu, FGC potencia l’ús d’aquests trens turístics vinculant la seva eficiència ambiental, enfront del transport amb vehicle motor, i quantificant els efectes beneficiosos sobre l’atmosfera en termes de no-emissions.

Noranta anys del Cremallera de Núria
El Cremallera de Núria fa noranta anys que acosta la població a una de les valls més populars de Catalunya. Aquest tren cremallera surt de la localitat de Ribes de Freser i realitza una travessa de 12,5 km superant un desnivell de mil metres en tan sols quaranta minuts. D’aquesta manera, s’aconsegueix que la Vall de Núria sigui un espai sense cotxes, i garanteix que la porta d’entrada al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser es converteixi en un espai natural sense contaminació́ on es preserva la fauna i la flora de la vall. A més, des d’aquest any, el Cremallera de Núria es mou amb energia solar i, per tant, no produeix emissions de CO2 a l’atmosfera.
També es pot visitar la nova exposició 90 anys Tren Cremallera de Núria. És tracta d’una mostra visual a través d’imatges, d’un joc virtual i impactes visuals a l’interior del tren i a les estacions que propicien un viatge en la historia del Tren Cremallera amb motiu dels noranta anys que fa que és en funcionament.
Trens amb molta història
Des de FGC milloren la preservació del patrimoni històric, potencien la divulgació i posen en valor el patrimoni ferroviari català, que inclou trens, maquinària, immobles i documentació on consten més de setanta-nou vehicles històrics catalogats, dos milions de documents i trenta mil fotografies.
Actualment circulen diferents trens històrics, com ara el Tren del Ciment, que amb l’antiga locomotora que unia la fàbrica de ciment Asland amb Castellar de n’Hug ara ofereix un servei turístic, i el Tren dels Llacs, que uns dies concrets d’estiu opera amb un tren històric dels anys seixanta. L’any passat es van posar en circulació els cotxes suïssos procedents de la línia Matterhorn Gotthard Bahn i el cotxe saló del Cremallera de Núria.
Més informació a turistren.cat