OLAYA MARÍN
Torna el Carnaval a Barcelona! Quant sabeu d’aquesta mítica festa? Estigueu atents…
L’origen del Carnestoltes a Barcelona
Hi ha moltes teories en què es diu que el Carnestoltes es va originar a l’antiga Grècia i Roma, quan festejaven en honor a certs déus. Eren uns dies en què tothom es barrejava i es feia un gran sarau.
Però el Carnestoltes com el coneixem ara es va originar quan el cristianisme es va expandir i establir. Abans de l’arribada de la quaresma i la Setmana Santa on tot queda relegat a l’abstinència i el sacrifici, se celebren uns dies festius en què “tot s’hi val”.
La primera referència del Carnestoltes a la ciutat de Barcelona és del 1333, quan es va regular l’ús de les màscares i es va prohibir llençar taronges. Aquesta festa transgressora s’ha prohibit en diferents moments de la història per motius polítics, religiosos, de seguretat i de salut.

L’ús de les màscares
Si visiteu Venècia, hi trobareu un munt de botigues on venen les mítiques màscares venecianes que s’utilitzen durant el Carnaval. I per què es van començar a fer servir? Doncs senzillament per mantenir l’anonimat durant els dies de festa en què tot estava permès.
Els dies clau de la setmana de Carnaval!
La festa comença el Dijous Gras, el moment en què històricament s’acostumava a fer grans berenars i àpats populars als barris de la ciutat. El divendres de Carnaval arriba el Rei Carnestoltes i durant el cap de setmana se celebren diferents rues arreu de la ciutat. Per acabar amb les festes, el Dimecres de Cendra s’enterra la sardina per dir adeu al Rei Carnestoltes i donar el tret de sortida a la quaresma.
Per què se celebra cada any en una data diferent?
Durant el mes de gener, tothom es pregunta quan se celebra el Carnestoltes. I és que cada any les dates es canvien segons el calendari lunar. El cristianisme va establir que el Diumenge de Resurrecció se celebraria el primer diumenge amb lluna plena de la primera setmana de primavera. A partir d’aquí, es resta una setmana pel Diumenge de Rams i quaranta dies per a la Quaresma, i així s’obté el dia que s’inicia el Carnaval.