Manantial de Salud, herbolaris des del 1923
Les plantes medicinals i aromàtiques poden resultar molt útils per resoldre alguns dels problemes típics de la primavera, com poden ser les al·lèrgies. A la fitoteràpia trobem plantes amb propietats antihistamíniques, així com descongestives i antiinflamatòries.
Perpètua (Helichrysum sp.)
Una de les plantes més utilitzades, tant en infusió com formant part de diferents preparacions en forma de xarops, vials o càpsules, és la perpètua o sempreviva borda. Al seus bonics capítols florals de color groc intens, trobem flavonoides, àcids orgànics i oli essencial. La seva riquesa en flavonoides provoca un estímul de la secreció interna d’hidrocortisona, per això posseeix una activitat antial·lèrgica útil en casos d’al·lèrgies alimentàries, cutànies i respiratòries tant per via interna com en forma d’emplastaments i compreses.
Groseller negre (Ribes nigrum)
Aquest arbust de la família de les saxifragàcies es cultiva a molts països d’Europa. Les seves fulles son riques en flavonoides i proantocianidines. Una de les principals propietats és el poder antiinflamatori. Nombrosos estudis avalen que prendre groseller negre afavoreix la reducció dels símptomes al·lèrgics en evitar l’alliberament d’histamina i actuant com un corticoide natural.
Peril·la (Perilla frutescens)
També coneguda com alfàbrega xinesa, és una planta de port erecte, amb fulles ovalades i vores dentades, de color porpra-violaci, en què trobem nombrosos principis actius. La seva acció antial·lèrgica és essencialment a causa de la presència de flavonoides amb la capacitat de reduir la concentració d’histamina i regular els valors d’immunoglobulina E, l’anticòs que típicament acompanya la reacció al·lèrgica. Millora símptomes com rinitis, rinoconjuntivitis, dermatitis i urticària. Als països asiàtics la peril·la és molt utilitzada en casos d’intoxicacions alimentàries provocades pel consum de peix o marisc.

Fórmula herbal
Composició
– sempreviva
– peril·la
– groseller negre
– fumària
– regalèssia (si no teniu hipertensió).
Preparació:
Una cullerada sopera per vas d’aigua, bulliu-ho dos minuts i deixeu-ho fusionar 5 minuts més. Escoleu-ho i preneu-ne un vas al dia com a prevenció i fins a tres vasos al dia en cas de simptomatologia al·lèrgica.