OLAYA MARÍN
Torna Sant Jordi a Barcelona, una de les diades més esperades pels barcelonins i barcelonines. Els carrers s’omplen de roses, llibres, trobades amb els autors i molta il·lusió. I aquest any… sense restriccions! Se celebrarà en una gran superilla literària, en el tram comprès entre la Gran Via, l’avinguda Diagonal, Pau Claris i Balmes. Els llibreters i floristes professionals s’instal·laran a l’eix del passeig de Gràcia, mentre que les associacions i les entitats es trobaran a la Rambla de Catalunya.
A la resta de barris de Barcelona també hi haurà espais de llibres i floristeries. Els podreu visitar a la plaça Valdivia, al passeig Lluís Companys, la plaça de la Vila de Gràcia, la plaça d’Orfila, la plaça Sarrià, l’Espai Poblenou-Pallars-Llacuna-Pujades, la plaça Reial, la plaça Universitat i al passeig Sant Joan – Arc de Triomf.

Llibreries que no us podeu perdre
Sou dels que preferiu tenir els llibres abans de Sant Jordi? Doncs no us perdeu aquestes llibreries on trobareu el que busqueu! Si us agraden les novel·les que us facin pensar i us remoguin, heu de visitar la Calders, la Nollegiu i la Documenta. Segur que en sortireu amb més d’un llibre sota el braç! En cas que vulgueu llegir llibres crítics, una bona opció és anar a Pròleg, l’espai crisi o a La Carbonera. Ah! I per als més petits, no heu de deixar passar la llibreria Sendak i La Petita. Per quina començareu?

La llegenda de Sant Jordi
Explica la llegenda que un dia els veïns i veïnes de Montblanc van despertar i es van trobar un drac. Al principi era lluny de les muralles, però quan s’hi va anar apropant, els veïns van començar a alimentar-lo per evitar que entrés al poble. Quan van deixar de tenir aliments per donar-li, van decidir entregar-li un veí cada dia a través d’un sorteig. El dia que li va tocar a la princesa, el rei s’hi va negar, però ella ja havia decidit acceptar el seu destí. Quan es va posar davant del drac, va aparèixer un cavaller, en Jordi, que va acabar amb la bèstia. De la sang del drac van sortir unes roses vermelles que el cavaller va entregar a la princesa.
A quants de vosaltres us agrada passejar per Barcelona amb un llibre i una rosa sota el braç? Un dia molt especial de primavera en què Barcelona floreja i s’omple d’històries. Però, des de quan se celebra la diada a la ciutat?

L’origen de Sant Jordi a Barcelona
Al segle XV ja s’organitzaven fires de roses a l’actual Palau de la Generalitat, on les parelles acudien a comprar les flors. Les dones que assistien a la missa de la capella de Sant Jordi també rebien una rosa.
Regalar llibres és un costum una mica més recent. Als anys vint del segle XX, l’escriptor valencià Vicent Clavel i Andrés va proposar celebrar una festa del llibre a Catalunya. La primera trobada es va celebrar el 7 d’octubre del 1927, però el 23 d’abril del 1929, amb l’Exposició Internacional de Barcelona, els llibreters van sortir espontàniament a presentar els llibres al carrer, amb tant èxit que avui dia s’ha mantingut. L’èxit de la festa de Sant Jordi a Catalunya va ser un dels punts decisius perquè la Unesco decidís declarar el dia 23 d’abril com el Dia Mundial del Llibre.