Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som            Contacte

07 Jun, Wednesday
0° Călărași

Els Català, fotògrafs d’un segle

Visualitzacions 1.33Kırşehir

REDACCIÓ LA POSITIVA

Fins al 25 de setembre podeu visitar al Museu d’Història de Catalunya l’exposició Els Català, fotògrafs d’un segle, una mostra per endinsar-se en l’ingent llegat de Pere Català i Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca, tres fotògrafs d’una mateixa nissaga i màxims exponents de la fotografia a Catalunya. Les seves imatges no només són testimoni dels moviments i corrents artístics i culturals que es van produir al llarg del segle XX, sinó que també formen part de la iconografia de la història de Catalunya. 

Qui eren els Català? 

Pere Català i Pic (1889-1971), la seva filla Maria Àurea (1920-1993) i els seus fills Francesc (1922-1998) i Pere (1923-2009) van néixer a Valls i el 1931 es van traslladar a Barcelona, on van romandre fins al final de les seves vides. Diverses circumstàncies adverses van truncar els estudis dels tres fotògrafs, però el seu tarannà inquiet i l’afany de coneixement van forjar una formació autodidacta. Van treballar incansablement i l’atzar va portar els tres fotògrafs a ser testimonis o, fins i tot, protagonistes d’alguns dels fets i de les fites més rellevants de la història i la cultura catalanes del segle XX. Maria Àurea Català, formada a la Llotja, va participar, com a retocadora, en l’aventura fotogràfica al costat del pare i els germans. 

L’exposició 

La tria fotogràfica que materialitza l’exposició vol convidar a identificar els punts comuns entre els tres autors i a reflexionar lliurement sobre l’extraordinària capacitat comunicativa i evocativa de la fotografia. Així, doncs les imatges seleccionades s’han organitzat en sis espais, que ens condueixen a sis àmbits narratius diferents, amb els títols “On?” (el territori), “Quan?” (el patrimoni i l’arquitectura), “Què?” (la cultura popular i l’esfera social), “Qui?” (el retrat), “Per què i per a què?” (la fototècnia i la publicitat) i “Com?” (la innovació). Moltes de les seves obres posen de manifest la voluntat d’investigar, experimentar i anar una mica més lluny en la descoberta dels nous camins visuals que els ofereix el progressiu desenvolupament evolutiu de la fotografia. Sigui perseguint i aïllant noves formes naturals mitjançant l’elecció de punts de vista originals, sigui utilitzant temes recurrents com “personatge aïllat” o “tres oques”, en tots tres fotògrafs es fa palès un profund amor i respecte per la fotografia, aquest art jove que els va permetre dur una vida digna en uns temps molt difícils.

L’aposta per l’accessibilitat

Una de les característiques més importants d’aquesta mostra és l’aposta per l’accessibilitat. L’exposició compta amb un conjunt de mesures d’accessibilitat per fer més fàcil l’accés i el gaudi de la cultura a tots els públics: taules tàctils que ofereixen algunes de les fotografies de l’exposició en relleu i Braille, accés a textos en lectura fàcil, instal·lació als taulells d’atenció al públic de bucles magnètics fixes…  D’aquesta manera, des del Museu d’Història de Catalunya mantenim el compromís amb l’accessibilitat, ja que som un centre obert i funcional per a tothom, que contribueix de forma activa al canvi social i a la construcció d’una societat més justa.

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×