Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som            Contacte

02 Jun, Friday
0° Călărași

Redescobriu els mercats mítics de Barcelona

Visualitzacions 1.26Kırşehir

OLAYA MARÍN

Els mercats sempre han tingut un paper clau en el desenvolupament econòmic de Barcelona. Segons els documents històrics, el primer mercat data del segle X, gràcies a l’accés marítim de la ciutat que facilitava la importació i l’exportació de mercaderies. L’existència d’aquests espais assegurava la distribució dels aliments bàsics sota condicions sanitàries. Sense dubte, els mercats han sigut testimonis dels canvis que ha viscut Barcelona en els últims segles. Actualment, hi existeixen 39 mercats alimentaris i 4 no alimentaris. En coneixeu els més mítics?

Mercats amb molta història

Fins al segle XIX no es van començar a crear els mercats coberts tal com els coneixem avui dia. El primer va ser el de Santa Caterina, construït l’any 1848 després d’enderrocar el convent que dona nom al mercat. Va tenir un paper important durant la postguerra, ja que va abastir tant la ciutat de Barcelona com les poblacions properes. 

El mercat del Born es va convertir en el primer mercat d’estil modernista de la ciutat. Tot i que ara és un centre cultural, va ser un dels mercats més rellevants de l’època. Durant la seva primera etapa, l’any 1876, va funcionar com a mercat del barri de la Ribera, i a partir del 1921 es va convertir en un mercat central de fruita i verdura. 

El Mercat del Ninot

Sabeu per què el Mercat del Ninot s’anomena així? Segons les dites populars, la filla d’una taverna del barri, en veure el desballestament d’un vaixell a la Barceloneta, va endur-se un mascaró de proa que representava un jove grumet. El va col·locar a la façana de la taverna de vi familiar i tothom va començar a referir-se al lloc com “el Ninot”. També es va anomenar així el mercat ambulant que va sorgir al barri. Quan l’Ajuntament va decidir adequar el solar perquè el mercat aquest era insalubre, el va anomenar “Mercat de l’Avenir”. Però tothom el va continuar dient “el Ninot”, tot i les restriccions de la dictadura franquista. Actualment, el mercat compta amb un edifici remodelat i, ara sí, amb el nom “del Ninot” a la façana.

Altres mercats

No ens podíem oblidar del famós Mercat de la Boqueria! Segons els documents trobats, l’any 1217 ja hi havia taules de venda de carn a diferents mercats ambulants del pla de la Boqueria. Oficialment, el mercat es va inaugurar l’any 1840, a sobre del convent de Sant Josep. Quan aquest es va cremar, es va traslladar provisionalment el mercat a la plaça que van reconstruir. Finalment, van decidir cobrir el mercat i el van deixar definitivament allà. 

Al barri de la Barceloneta, s’hi troba el nou mercat reformat, tot i que s’ha preservat l’estructura original de l’edifici. Sempre ha tingut un ambient pescador, gràcies a la seva ubicació davant del mar. Actualment, s’ha convertit en un espai comercial i gastronòmic de referència. 

Els mítics Encants de Barcelona, ara en un espai renovador

Sabíeu que l’origen del Mercat dels Encants es va començar a celebrar l’any 1300 a les muralles de fora de Barcelona? Allà gent de tota mena va començar a vendre objectes usats directament a terra. Al llarg dels segles, aquest mercat ha anat canviant d’ubicació: Drassanes, Rambla de les Flors, Mercat de Sant Antoni i diversos carrers de la ciutat.

No va ser fins l’any 2013 que no es va construir un edifici específic per acollir aquest mercat: la catedral dels Encants! Aquest edifici compta amb una curiosa estructura de 25 metres d’alçària i oberta als quatre vents. 

Molts ciutadans i col·leccionistes han trobat veritables joies en aquest mercat, com obres d’art perdudes, diaris de persones molt conegudes i altres objectes únics. Tindreu sort la pròxima vegada que els visiteu?

Alimenteu també la ment!

El mercat dominical de Sant Antoni és lloc imprescindible per als amants dels llibres. Actualment, és considera una de les fires de llibres, revistes, postals i videojocs més gran del món. 

Aquest mercat es va instal·lar definitivament al barri l’any 1936, però el seu origen es remunta al 1882, a la Fira de Bellcaire. Quan se celebrava a la ronda de Sant Antoni van aparèixer els primers llibreters, que es van unir a la resta de paradistes. Molts llibreters que hi treballen al mercat actual són els nets dels primers firaires de Bellcaire!

______

Referències:
You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×