Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som            Contacte

02 Jun, Friday
0° Călărași

7 consells per iniciar-se en l’escriptura

Visualitzacions 1.3Kırşehir

NATÀLIA CEREZO

Tots tenim alguna cosa a dir, i molta gent sent la necessitat de fer-ho escrivint. Potser sembla una feina fàcil, en què només hem d’engegar l’ordinador o agafar un paper, però, en realitat, és tot un ofici que demana moltes hores (i moltes lectures!) per poder-lo perfeccionar. Si us esteu iniciant en el meravellós art d’escriure, a La Positiva hem preparat aquests consells per a iniciats:

Respecteu la llengua

Sembla evident però a molts escriptors novells els costa entendre-ho: així com un cuiner no faria servir mai un ganivet que no estigués ben esmolat, l’escriptor ha de conèixer la llengua en què escriu i fer-la servir de manera correcta. Abans que la història, el primer que arriba al lector és el llenguatge, per tant, un text mal escrit farà de molt mal llegir i dificultarà que el lector hi entri.

Utilitzeu les eines al vostre abast

Si escriviu en català, hi ha moltes eines que us poden fer servei i que hauríeu de tenir obertes al navegador sempre que escriviu: per començar, l’Optimot és genial per resoldre dubtes i fer-hi consultes, i el corrector del Softcatalà us pot ajudar amb una primera correcció del text. També és molt important, per exemple, un diccionari de sinònims. 

Sigueu senzills

Sobretot si comenceu i no teniu gaire seguretat escrivint, intenteu que el vostre estil sigui senzill. No us compliqueu la vida. No hi ha res que grinyoli més (i que mostri més inseguretat) que un text amb massa floritures com frases massa llargues, paraules massa tècniques o que canvien de registre (per exemple dir àdhuc i no fins i tot) o que estigui saturat d’adjectius.

No vulgueu convèncer ningú de res

En el cas de la ficció, el lector no vol conèixer les vostres tendències polítiques ni què opineu sobre l’últim single de la Madonna: no intenteu convèncer ningú de res o el lector fugirà cames ajudeu-me. Limiteu-vos a explicar la història i tanqueu el vostre ego d’autor a casa, com deia Flaubert, l’autor només és un instrument per construir la narració.

Trieu la persona adient

No només en la vostra vida real, sinó també en l’escriptura. No és el mateix escriure en primera persona que en tercera, igual que no és el mateix fer servir un narrador omniscient que un càmera. Quin és el més adient en cada cas us ho dirà el text mateix, no tingueu por d’esborrar, fer proves i reescriure, és l’única manera de comprovar el que realment funciona!

Digueu i mostreu

Dir i mostrar són dues de les tècniques narratives més important i famoses, si les feu servir amb encert, el text fluirà. Dir consisteix a explicar, de manera expositiva i, per exemple, a partir de resums; mentre que mostrar consisteix a ensenyar el que fan els personatges, per exemple, amb una escena, diàlegs, monòleg interior…

Llegiu tot el que pugueu

Però potser el més important de tot és llegir. Llegiu el que us agrada i, sobretot, llegiu tot el que pugueu, perquè és així com s’interioritzen les estructures i tècniques narratives que us ajudaran a construir el vostre text. Una part de l’escriptura és inconscient i l’única manera de perfeccionar-la és llegint!

Llibres per iniciar-se en l’escriptura

Per si us animeu a aprendre a escriure, hem preparat una selecció de llibres que us ajudaran, ja sigui posant-vos pautes i donant-vos consells o analitzant els clàssics:

Cómo no escribir una novela, de Howard Mittelmark i Sandra Newman (Seix Barral, 2010)

Exhaustiu i divertidíssim, aquest manual identifica els dos-cents errors més comuns en escriptors novells i com evitar-los, des d’evitar la síndrome de mirar-se al mirall a no farcir el text de tòpics, després de llegir-lo no tornareu a ser els mateixos.

Zen en l’art d’escriure, de Ray Bradbury (Viena, 2019)

El mestre de la ciència-ficció ensenya alguns trucs del seu art en aquest volum, en què aprendreu com elaborar una llibreta d’idees o com mantenir un estil net, entre altres. Una manera fantàstica d’iniciar-vos en l’escriptura o d’aprofundir-hi gràcies a un dels millors escriptors de la història.

Leer con rayos X, de Roy Peter Clark (Alba, 2016)

Sense llegir no es pot escriure bé, i aquesta obra és ideal per iniciar-se en una lectura profunda de vint-i-cinc obres mestres, gràcies a les quals aprendreu els significat de diverses tècniques literàries en textos d’escriptors de l’altura de Sylvia Plath, Ernest Hemingway o Flannery O’Connor.

Curso de literatura europea i Curso de literatura rusa, de Vladimir Nabokov (B de Bolsillo, 2016)

Dos volums interessantíssims amb els cursos que va fer Nabokov en diverses universitats dels Estats Units. El primer està dedicat a literatura europea, i hi trobem obres com Madame Bovary, mentre que el segon és de literatura russa i està dedicat a autors com Tolstoi o Dostoievski. Espereu-hi un anàlisi exquisit i profund.

Por qué leer a los clásicos, d’Italo Calvino (Siruela, 2023)

Aprofitant el centenari de l’autor, Siruela reedita aquest clàssic de clàssics amb una edició preciosa. Hi descobrireu les lectures de Calvino i un anàlisi espectacular d’obres considerades clàssiques d’autors com Flaubert, Homer, Dickens…

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×