Redacció La Positiva
Torna Sant Jordi a Barcelona, una de les diades més esperades pels barcelonins i barcelonines. Els carrers s’omplen de roses, llibres, trobades amb els autors i molta il·lusió.
Se celebrarà en una gran superilla literària, entre la Gran Via i l’avinguda Diagonal, Pau Claris i Balmes. Hi haurà parades a Gran de Gràcia, passeig de Gràcia i la Rambla. A la resta de barris de Barcelona també hi haurà espais de llibres i floristeries. Troba tots els punts aquí.
Agenda de Sant Jordi
Diàlegs de Sant Jordi
Biblioteques de Barcelona reprèn els Diàlegs de Sant Jordi: tres jornades de converses entre
escriptors d’arreu a partir d’afinitats en les seves darreres obres. Hi `participaran autors i autores de la literatura contemporània actual, com ara Juan Gómez-Bárcena, Sara Mesa o Marina Garcés, entre d’altres.
On? Biblioteques Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles, Francesca Bonnemaison i Jaume Fuster
Quan? Del 19 al 21 d’abril
Activitat: ‘La Llegenda de Sant Jordi al Palau’
Una experiència amb taller de dibuix per descobrir l’interior del Palau de la Música Catalana i la seva relació amb Sant Jordi. Aquesta visita és molt més que un recorregut per l’obra de Lluís Domènech i Montaner. Podreu dibuixar els milers de motius i detalls que es troben per tot l’edifici. Acompanyats per l’il·lustrador Joel Miñana, el Palau us convida a observar i inspirar-vos en un dels dies més apreciats pels visitants.
Visita i taller d’il·lustració per a tots els públics i nivells.
Quan? 23 d’abril
On? Palau de la Música
Activitat infantil: ‘Sant Jordi ja és aquí’
Una activitat per a nens de 5 a 10 anys per pintar un punt de llibre inspirat en la Casa Milà! Tot seguit, posaran al descobert les referències al món vegetal que Gaudí va col·locar a tots els racons de la Pedrera, com les golfes de la Balena o el terrat dels guerrers.
Quan? De l’1 al 29 d’abril
On? la Pedrera
Món llibre
Un festival de literatura per a nens i nenes que ja és referent a la ciutat! Un cap de setmana ple d’activitats per apropar la lectura als més petits.
Quan? 15 i 16 d’abril
On? CCCB, Biblioteca Vilapicina i Biblioteca Francesc Candel

La llegenda de Sant Jordi
Explica la llegenda que un dia els veïns i veïnes de Montblanc van despertar i es van trobar un drac. Al principi era lluny de les muralles, però quan s’hi va anar apropant, els veïns van començar a alimentar-lo per evitar que entrés al poble. Quan van deixar de tenir aliments per donar-li, van decidir entregar-li un veí cada dia a través d’un sorteig. El dia que li va tocar a la princesa, el rei s’hi va negar, però ella ja havia decidit acceptar el seu destí. Quan es va posar davant del drac, va aparèixer un cavaller, en Jordi, que va acabar amb la bèstia. De la sang del drac van sortir unes roses vermelles que el cavaller va entregar a la princesa.
A quants de vosaltres us agrada passejar per Barcelona amb un llibre i una rosa sota el braç? Un dia molt especial de primavera en què Barcelona floreja i s’omple d’històries. Però, des de quan se celebra la diada a la ciutat?
L’origen de Sant Jordi a Barcelona
Al segle XV ja s’organitzaven fires de roses a l’actual Palau de la Generalitat, on les parelles acudien a comprar les flors. Les dones que assistien a la missa de la capella de Sant Jordi també rebien una rosa.
Regalar llibres és un costum una mica més recent. Als anys vint del segle XX, l’escriptor valencià Vicent Clavel i Andrés va proposar celebrar una festa del llibre a Catalunya. La primera trobada es va celebrar el 7 d’octubre del 1927, però el 23 d’abril del 1929, amb l’Exposició Internacional de Barcelona, els llibreters van sortir espontàniament a presentar els llibres al carrer, amb tant èxit que avui dia s’ha mantingut. L’èxit de la festa de Sant Jordi a Catalunya va ser un dels punts decisius perquè la Unesco decidís declarar el dia 23 d’abril com el Dia Mundial del Llibre.