Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

La cacera de bruixes a Catalunya

Visualitzacions 1.27Kırşehir

OLAYA MARÍN

Isabel Castellasa, Margarida Lasarda, Caterina May, Joana Escoch, Anna Garau. Aquestes són només algunes de les dones de la comarca del Barcelonès que van ser acusades de practicar bruixeria durant els segles XV i XVIII. En total, més d’un miler de dones van ser assassinades a Catalunya i més de seixanta mil a la resta d’Europa. 

Les bruixes, o dones sàvies

Les acusades no tenien un perfil concret, però destacaven sobretot les dones grans i pobres que vivien soles i les migrants. Tot i això, també van ser acusades noies joves i dones casades i amb fills. Algunes eren al punt de mira dels veïns perquè tenien comportaments estranys, deformacions físiques i suposats poders màgics, segons explica el Museu d’Història de Catalunya. La inquisició les acusava d’organitzar aplecs on anaven en contra de la religió cristiana adorant al dimoni i fent grans orgies. Segons ells, després de la festa feien encanteris per matar animals, persones i acabar amb les collites de la zona. Però, va ser realment així?

Moltes dones eren considerades bruixes simplement pel fet de no seguir les normes socials, per les seves pràctiques de salut magicomedicinals o per ser còmplices d’una “bruixa confessa”, segons detalla Pau Castell a la seva tesi doctoral Orígens i evolució de la cacera de bruixes a Catalunya. Les dones sàvies que es dedicaven a la salut per diagnosticar i curar malalties o ajudaven en els parts, al marge de la ciència mèdica que es desenvolupava en aquell moment, eren irremeiablement acusades. 

No eren bruixes, eren dones

Des de la revista Sàpiens s’ha impulsat un manifest en què denuncien que “les dones van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció, i se les va tractar com a membres d‘una organització criminal liderada pel mateix diable. La base per acusar-les era la mentida i la manera de forçar-les a confessar aquests crims inversemblants eren les tortures més terribles. Contra aquestes dones, el poder es va saltar les pròpies lleis i les va jutjar sense cap garantia processal”. Més de dotze mil persones ja han signat el manifest que demana recuperar la memòria de les dones, dignificar-les i reivindicar-les. 

Ara el Parlament de Catalunya indultarà les bruixes assassinades, i les reconeixerà com a víctimes d’una persecució misògina. D’aquesta manera es pretén restituir la memòria de les dones assassinades.

Entrada
You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×