Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

Una capbussada en la història

Visualitzacions 2.22Kırşehir

LOURDES CAMPUZANO, periodista

Potser no en som gaire conscients, però la història, el relat del nostre passat, està en constant procés de construcció. I l’arqueologia n’és, en bona part, responsable. Aquesta disciplina s’encarrega de demostrar-nos, a la vista dels nous vestigis que van apareixent i de la informació que en podem extreure, que el que creiem que va ser d’una manera determinada potser no va ser així… I aquests vestigis no els trobem només sota terra, sinó també sota l’aigua: a mars i oceans, llacs, rius… 

A Catalunya, hi ha 855 jaciments arqueològics subaquàtics! Són jaciments que permeten recuperar vestigis de vaixells que, pel motiu que sigui, van acabar al fons del mar, però també de poblats que en el seu dia van desaparèixer sota les aigües. Són jaciments, a més, de gran valor, perquè ens permeten recuperar i estudiar materials que no es conserven en altres hàbitats o entorns, com és el cas, per exemple, dels objectes fabricats amb fusta. 

Aquests i d’altres objectes ens ajuden a conèixer com era la navegació en altres èpoques, però també com era la vida quotidiana de les persones que hi vivien: què menjaven, com ho menjaven, quins problemes de salut tenien…

La conquesta de les profunditats del mar 

Durant molts i molts anys, aquests vestigis no estaven a l’abast de l’ésser humà. I no va ser perquè no ho van intentar, els humans. Els romans, per exemple, ja tenien uns bussejadors, els urinatores, que se submergien a l’aigua amb l’ajut del pes d’una pedra. 

Més tard, es van anar inventant tot un seguit d’artefactes que els permetien anar conquerint metres de fondària. Va ser així com van néixer les campanes d’immersió, el 1654, que permetien als bussejadors disposar d’una cambra d’aire sota l’aigua. Més tard va arribar l’escafandre, l’any 1837, que permet al bus descendir al fons marí amb un casc i un tub de respiració que està connectat a una bomba d’aire que hi ha a la superfície. No cal dir que la profunditat que podien salvar amb aquests aparells era molt reduïda i que molts vaixells naufragats a molts metres de profunditat eren inassolibles… 

Va ser amb la invenció, l’any 1943, del regulador de pressió variable que els busos van començar a tenir més autonomia i van poder endinsar-se a més metres de profunditat. És llavors quan podem parlar de l’inici de l’arqueologia subaquàtica. 

Gran part de la tasca que s’ha dut a terme a les aigües de Catalunya en les darreres dècades, dels jaciments subaquàtics que hi ha, dels objectes que s’hi han pogut recuperar de les aigües, es poden veure aquests dies a l’exposició Naufragis del Museu d’Arqueologia de Catalunya. 

La mostra, amb una escenografia que evoca el fons marí, us convida a submergir-vos en aquest apassionant món de les excavacions sota l’aigua. Si us animeu a visitar-la, podreu admirar objectes amb milers d’anys d’història recuperats del fons del mar; veureu grans audiovisuals que expliquen com es treballa en el món submarí; i podreu conèixer la història de tres jaciments de vaixells naufragats a la costa catalana: un del segle I aC que es va enfonsar a les illes Formigues carregat d’àmfores de salaons; un carregat de ceràmica i oli que va naufragar a les aigües de Cadaqués entre els anys 78 i 82 dC, i un vaixell militar enfonsat al Deltebre. 

Si us interessa el tema, teniu dues opcions per capbussar-vos en la història. Podeu visitar l’exposició Naufragis a la seu de Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya, abans d’acabar l’any, o veure virtualment la mostra Vaixells naufragats. Històries sota el mar sobre a la web del MAC.  És clar, que també podeu fer les dues coses… Feu una ullada, primer, a la mostra virtual, per anar fent dentetes, i visiteu després l’exposició al MAC. Bona capbussada!

Exposició ‘Naufragis’

Museu d’Arqueologia de Catalunya

Passeig de Santa Madrona, 39, 08038 Barcelona

Mirar horaris a www.macbarcelona.cat

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×