Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

Consells per protegir als petits del sol

Visualitzacions 1.22Kırşehir

OLAYA MARÍN

A l’estiu és molt freqüent passar llargues estones sota el sol, sigui a la platja o passejant. La recomanació general és evitar les hores on hi ha major intensitat de llum solar i fer servir sempre protecció solar, com ara cremes solars, barrets i roba còmoda. En el cas dels nens i nenes cal extremar la precaució, ja que la seva pell és més sensible i poden arribar a patir insolacions o cops de calor. Si no voleu posar en risc als més petits, aquí teniu alguns consells per a aquest estiu.

Posar ulleres de sol a partir dels tres anys

Segons l’Organització Mundial de la Salut, cal apostar per la protecció ocular a partir d’un índex de radiació ultraviolat (UV) superior a tres, un índex que se supera la majoria de dies d’estiu a Catalunya. La doctora Idoia Rodríguez, oftalmòloga del Centre d’Oftalmologia Barraquer, recalca que “els ulls, igual que la pell, tenen memòria, i el dany produït per l’excés d’exposició solar és acumulatiu, convertint-se en un factor de risc pel desenvolupament de diferents patologies”.

Els nens tenen una pupil·la més gran que els adults, per tant els entra una major quantitat de llum, mentre que la pigmentació dels teixits és menor. Això fa que la pantalla protectora davant el sol sigui inferior, segons adverteixen des del Centre d’Oftalmologia Barraquer.

Protecció de la pell

Els nadons i els nens petits són els més sensibles a patir els efectes nocius dels raigs ultraviolats. L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) recomana establir hàbits que previnguin l’exposició excessiva a les radiacions solars, com per exemple:

1. Evitar l’exposició excessiva al sol, sobretot a les hores centrals del dia

2. Fer servir para-sols o buscar ombres als espais oberts

3. Utilitzar cremes o locions amb filtre solar que siguin resistents a l’aigua i amb un factor de protecció entre el 30 i el 50. Cal aplicar-les de manera generosa uns trenta minuts abans d’estar al sol i cada dues hores si no s’han banyat.

4. Posar gorres o barrets que protegeixin el cap i la cara

5. Vestir roba que cobreixi el cos, com ara camisetes amb mànigues o pantalons curts

Des de l’AEP recorden que tot i que els núvols poden atenuar la radiació UV, pot continuar sent prou intensa per cremar-se. A més, adverteixen que les cremes solars protegeixen parcialment i només durant un temps limitat.

Vigilar amb els cops de calor

Els nens menors de quatre anys, sobretot els de menys d’un any, són els que tenen més possibilitats de patir un cop de calor, segons confirma l’AEP. La seva temperatura corporal puja molt més ràpid que la dels adults perquè tenen una menor reserva d’aigua i sudoració i un aparell respiratori immadur.

Els infants poden patir-los si es troben exposats a situacions amb molta humitat i temperatures elevades sense protecció ni hidratació adequada. També ho poden patir si han fet un exercici físic excessiu amb temperatures molt altes o si la radiació solar directa ha sigut molt llarga. Des de l’AEP recorden que deixar a les criatures als cotxes és una de les causes més freqüents de cop de calor que es repeteixen cada any, ja que pot succeir en tan sols deu minuts a una temperatura ambient d’uns 25°C.

Com reconèixer un cop de calor? “Un cop de calor pot presentar marejos, vòmits, febre superior a 40°C, cefalea, irritabilitat o taquicàrdia. En els casos més greus es poden produir desmais o pèrdua de consciència”, alerten des de l’AEP. Si es detecten aquests símptomes, és imprescindible portar al nen a urgències immediatament. Mentre s’espera que arribi el servei mèdic, cal tombar a la criatura cap per amunt a un lloc a l’ombra, fresc i ventilat. És important afluixar o treure la roba i col·locar draps d’aigua freda al cap, cara, coll, clatell i pit. No es pot ficar el cos a aigua gelada o fer servir gel. En el cas que estigui conscient i sense vòmits, se li pot donar per beure aigua freda o una beguda isotònica.

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×