Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

“Volem acostar l’esport marítim a la gent de Barcelona”

Visualitzacions 970

OLAYA MARÍN

Conversem amb el Club Patí de Vela de Barcelona, un projecte que conserva i promou el caràcter popular d’aquesta embarcació.

– Com funciona el club?

La secció principal del club és el patí de vela. Tenim 230 abonats i ens dediquem específicament a ensenyar d’aquest esport a través de cursos. També organitzem amb els abonats quatre regates setmanals, en les quals participen cada dimarts, dijous, dissabte i diumenge unes 25 persones. D’altra banda, estem potenciant el paddle surf, que es complementa molt bé amb el patí de vela perquè s’ha de sortir a navegar al matí, quan no hi ha vent ni onades, mentre que amb els patins s’ha de sortir a partir del migdia, quan comença a haver-hi més vent. Hem creat un equip d’entrenament i volem fer planter per participar en el circuit català de paddle surf. El nostre objectiu és acostar l’esport marítim a la gent de Barcelona perquè, tot i viure al costat del mar, la gent s’oblida que el tenim.

– Per a la gent que no ho conegui, què és el patí de vela?

El patí de vela és una embarcació que no té timó. Neix a principis del segle passat a les platges de Barcelona, quan es van inventar unes embarcacions casolanes fetes amb dos flotadors enganxats a unes bancades per creuar la porqueria que hi havia al mar i saltar a nedar a l’aigua neta. Al principi funcionaven a pala, després a rem amb un banc fix i finalment amb una vela. Quan la van posar, es va començar a competir, però al ser una construcció molt artesanal, cadascú tenia un model diferent. Finalment van fer una regata per trobar el model estàndard de patí de vela i el van guanyar els germans Mongé, de Vilanova i la Geltrú. Aquest és el model que se segueix fent servir actualment.

– Quines sensacions es tenen quan es navega amb un patí de vela?

El fet de no tenir timó és una sensació única. Navegues amb el pes de tot el cos, si tires endavant vas cap al vent, si tires cap enrere, hi vas en contra. També et pots ajudar obrint i tancant la vela. És una embarcació molt ràpida perquè té 13 m2 de vela i només pesa 89 kg. Per entrar i sortir de la platja no hi ha problemes perquè no té timó ni cap apèndix que es pugui enganxar. Tothom que ho prova s’hi enganxa. És una embarcació molt fàcil de fer anar per sortir a passejar, però molt difícil per anar a regata i treure-li tot el rendiment.

– Quin perfil ve a navegar en patí de vela?

El nostre target són homes d’entre 50 i 55 anys. Des de fa uns mesos comptem amb un equip de dones d’entre 40 i 55 anys que venen cada dissabte a entrenar. També tenim l’equip de júniors, que naveguen amb un patí de vela més petit.

– Com neix un projecte com aquest a Barcelona?

Abans d’instal·lar-nos aquí, teníem la drassana a Palau-solità i Plegamans, on construíem els patins de vela. Vam pensar que tenia més sentit ser davant del mar, per això vam traslladar la drassana a Barcelona i la vam ampliar amb la part del club.

– Quant temps trigueu a fer els patins de vela?

Triguem unes dues setmanes a fer un patí de vela, però perquè no els construïm en sèrie, sinó que es fan per encàrrec. Triguen menys perquè tenim algunes de les peces fetes, per tant, en aquestes dues setmanes ens centrem en el que seria el muntatge i l’assemblatge. En total construïm entre unes 25 i 30 embarcacions a l’any.

– On els veneu?

El 95 % de la nostra producció es queda entre Tarragona i Canet de Mar. El patí de vela a la zona de la Costa Brava no és una bona opció per navegar perquè són platges molt rocoses i l’entrada al mar el pot malmetre. En canvi, tota la Costa Daurada és ideal perquè les platges són planes, llargues, amb molta sorra i vent constant. La resta de patins els enviem fora, per exemple aquest any hem fet per a les illes Canàries i Bèlgica, i ara estem pendents d’enviar uns quatre per a Mèxic i potser un o dos per a Formentera.

– Hi ha patins arreu del món?

És una embarcació que es porta molt a Catalunya. Pots trobar alguns patins a Andalusia, Bèlgica, Alemanya o França. Alguns catalans se’ls han emportat també a l’Argentina, Xile, el Japó o Indonèsia. Però és una embarcació molt local. Hi ha una Copa d’Europa que celebrarem aquest any aquí, a Barcelona, i s’aguanta amb pinces perquè hi ha pocs participants de fora. No veuràs cap altra embarcació per aquí que navegui quatre dies a la setmana amb 25 o 30 embarcacions per regata. Des del Prat fins a Badalona pots trobar navegant uns 400 patins amb els seus respectius clubs.

Com us ha afectat la pandèmia?

Com que van tancar gimnasos i no es podia sortir de Barcelona, això va provocar que hi hagués un increment bastant fort de gent que venia a navegar.

– És assequible sortir a navegar?

Som un club jove amb preus assequibles. Es creu que els esports marítims són molt cars o que l’aigua del mar de Barcelona està bruta i no val la pena. I sí, hi ha dies que està bruta, però n’hi ha molts que no i es pot sortir perfectament. Hem arribat a veure dofins, tortugues i cavallets de mar. Hi ha molta vida en aquest mar.

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×