Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

pianos jorquera

“Quan és un ofici l’has de dur a la sang, si no, no funciona”

Visualitzacions 970

OLAYA MARÍN

Entrevistem Helena V. Jorquera, la quarta generació de Jorquera Pianos, un negoci familiar que des del 1853 ven i repara pianos per a tots els públics.

Sou un negoci familiar que funciona des del 1853. Com heu arribat fins aquí?

El secret per mantenir-nos ha sigut la professionalització, no hi ha un altre. Això implica ser molt exigent amb nosaltres mateixos i amb les feines que fem i donar el 200%.

Cada vegada que hi ha hagut un canvi generacional, hi ha hagut un impuls. A partir de Victor Jorquera, tercera generació, va haver-hi una gran especialització en pianos amb una gran exigència en el servei tècnic. Com a tota empresa familiar de llarga trajectòria hi ha alts i baixos. Aquests baixos se superen amb molt esforç, moltes hores de feina i molta inventiva.

A mi em va tocar tenir inventiva per sortir de les dues grans crisis que hem tingut. Ara la cinquena, que és la 5.0, està més enfocada en el desenvolupament digital, absolutament necessari.

Quan vau obrir aquesta botiga?

En plena crisi del 2010-2011. Vaig decidir fer un pas endavant, en comptes de fer-ne un cap enrere. Vaig crear aquest espai que inclou el taller, una sala de concerts i audicions, la botiga i un estudi. Que puguem interactuar taller i botiga és més enriquidor.

pianos jorquera

Què suposa tenir un negoci familiar?

Tots els esforços, les nits sense dormir, les alegries, veus que valen la pena quan hi ha una nova generació que n’agafa el relleu. Oscar Ramon-Jorquera serà qui continuarà amb el negoci. Portar negocis així costa, és esforç, perseverança i lluita. És tot. Tots nosaltres hem nascut sota una tecla, jo ja sentia concerts a la panxa de la mare. Per a mi ha sigut tot sempre molt familiar. Si no t’agrada, és millor deixar-ho passar. Quan és un ofici l’has de dur a la sang, si no, no funciona. Els pianos m’agraden de totes les maneres i colors. És el que més m’agrada en el món, la meva passió és la meva feina.

Quins clients teniu?

La globalització ha fet que tinguem molts clients de fora, com per exemple d’Alemanya, els EUA o França. Els restaurem pianos o venen a comprar-ne aquí. La digitalització també ha donat peu a aquesta globalització de mercaderies, per això nosaltres no ens hem centrat només en el mercat de Barcelona, sinó a la resta d’Espanya i del món.

A Barcelona qui us visita?

Hi ha un titular, que podria ser de pel·lícula, que diu: “Pare busca desesperat un piano per a un nen que comença”. Això ha existit sempre i sempre existirà. Tenim pianos digitals, però aquest nen creix i cal comprar un piano acústic. El mercat de segona mà està molt bé, però no sempre estan adequadament preparats, no només per afinació, sinó també per l’estat del piano. Els pianos que ens arriben de segona mà els portem al nostre taller, es posen a punt i es venen garantits.

En general tenim tres segments. El més alt, que és professional: concertista, pianista, compositor, escoles superiors de música i institucions, com teatres i auditoris. El mitjà, que són persones que toquen el piano i volen millorar canviant el seu instrument. I per últim la part elemental, que no només són nens petits, sinó gent gran que s’hi anima. En definitiva, tenim pianos per a tothom.

pianos jorquera

Què us diferencia?

La diferència no és tant en les marques, que en part sí, ja que tenim tota mena de pianos. La diferència màxima és el taller de restauració. No hi ha piano que no passi per aquí. El nivell d’autoexigència és tan alt que oferim garantia, solidesa, coneixements i la possibilitat d’atendre tota classe de clients. Tractem tot el món del piano 360° i estem disponibles cada dia de la setmana. Oferim una sala d’estudi amb un piano valorat en cinquanta mil euros. Això no ho trobes a tot arreu. A la botiga fem cicles estables de pianistes joves per donar-los una oportunitat i fem presentacions de discs. Volem que la gent tingui moltes oportunitats. Aquí tothom podrà trobar un piano adaptat a les seves necessitats, en perfectes condicions.

Com ha sigut ser al capdavant d’una empresa sent dona?

He hagut de batallar bastant. Sí que és cert que m’he sentit algun cop menyspreada per ser una dona en un món d’homes, no se m’ha respectat tant i he hagut de donar un cop sobre la taula. Això ens ha passat a moltes de la meva edat. Les noves generacions ho seguiran patint, però molt menys. En aquella època tots eren homes i jo era un bolet allà al mig. Això costa.

Noteu la mateixa demanda amb la pandèmia?

Aquesta fase que estem passant des de fa dos anys sí que ha portat un repunt en la venda de piano acústic. El piano acústic havia patit una crisi important a causa dels pianos digitals. El piano digital ofereix no haver-ho d’afinar, però s’espatllen. L’avantatge d’un piano acústic és que es pot restaurar, el digital, pel que val, no val la pena.

Ara mateix, a escala mundial no hi ha suficients pianos, falta subministrament. Sumat amb l’augment de demanda, provoca que si vols determinat piano d’una marca i model, potser hagis d’esperar fins al 2023. L’augment de demanda no és proporcional a la davallada de producció.

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×