Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

Explorant el poder cromàtic en l’arquitectura interior

Visualitzacions 1.61Kırşehir

ALBA N. ROCA

ARQUITECTA INTERIOR

Quin és el vostre espai preferit a casa o a la ciutat? I per què? Segur que, més d’una vegada, heu trobat un racó molt especial en una cafeteria o la nova sala d’estar  dels vostres amics us sembla única, però sobretot molt acollidora. Potser també teniu la “vostra” taula en algun restaurant que, sense saber per què, us transporta a un oasi de felicitat, comoditat, pau… I, de sobte, no us podeu sentir més com a casa!

Dins Alba Roca Studio, donem molta importància a aquesta primera sensació i a tots els inputs que venen després d’analitzar-la detingudament. I és per aquest motiu que comencem tots els nostres projectes fent sempre la mateixa pregunta: Com voleu sentir-vos en entrar? 

Es tracta d’una pregunta molt senzilla i a la vegada plena de contingut que ens convida a reflexionar. Va més enllà d’estils decoratius i ens situa en el primer punt de partida d’aquesta aventura. Una aventura en la qual, de bracet del client, descobrim necessitats i creem estratègies clau, que, mitjançant l’arquitectura interior, es tradueixen en la construcció d’espais tangibles on gaudir d’experiències sensorials.

A més, és rellevant destacar que diversos estudis fets per neurocientífics avalen la importància d’aquests espais curosament dissenyats. Són diversos els elements que contribueixen significativament a millorar la nostra salut mental; incidim en la il·luminació, la connectivitat de l’exterior amb l’interior, l’absència de soroll visual i les paletes de colors. Tots, combinats sota una planificació espacial i estètica cuidada, tenen l’efecte beneficiós de mitigar l’estrès, alleujar la fatiga i fomentar tant la creativitat com la sensació de felicitat.

Al llarg d’aquest article, explorarem el poderós efecte psicològic que exerceix el color, ja que adquireix un paper fonamental en la creació d’ambients perquè afecta completament el nostre estat d’ànim i la percepció que tenim de l’espai.

Són diversos els estudis que demostren que, en presència de colors que ens agraden, el nostre cos allibera dopamina, l’hormona de la felicitat. De fet, el 2014, la Universitat de Geòrgia, als Estats Units, va fer una anàlisi en un grup indeterminat de persones en què se’ls va demanar expressar quins colors els feien sentir millor. Els resultats revelaven que el verd, el groc i el blau, en aquest ordre, són els colors que fomenten més la felicitat.

Prepareu-vos per descobrir idees sorprenents, consells pràctics i la inspiració necessària per transformar casa vostra en un refugi feliç on els vostres somnis prenguin vida. 

VERD

El verd és un color fred. Amb un 96% de posicionament en el rànquing esmentat anteriorment, està associat a la natura i la renovació. Com a conseqüència, ens ajuda a equilibrar les emocions, i ens convida a relaxar-nos i concentrar-nos.

El considerem un color molt versàtil en totes les seves gammes, ja que proporciona identitat i personalitat a l’espai. Es pot aplicar de diverses maneres dins l’arquitectura interior, ja sigui en parets, tèxtils, butaques, paper i, per descomptat, plantes. Sempre és un encert! Us donem un consell: feu-lo servir com a punt focal, ja sigui en una paret principal, jugant amb la textura i creant profunditat, un moble de grans dimensions o un sofà. També podeu aplicar-lo en el tèxtil, com en unes cortines de vellut, que us ajudaran a vestir l’espai i afegir-hi sofisticació.

GROC

Per contra, el groc és un color càlid i ens evoca de forma subconscient el sol. Ocupant el segon lloc en el rànquing amb un 94%, aquest to lluminós infon vitalitat i fomenta l’optimisme. A més, s’associa psicològicament a l’energia i la positivitat, de manera que ens ajuda a donar un toc de frescor als espais, ja que estimula el nostre cervell, augmenta l’energia i potencia la creativitat. Com el podem introduir a casa?

Com que té tanta personalitat i activa la nostra ment, recomanem aplicar-lo principalment en zones de dia com un estudi, el saló-menjador, la cuina o la terrassa. La clau és fer-ho sempre en petites dosis!

El fem servir per afegir accents i detalls en els dissenys que ens transmetin aquest mood vibrant, i crear un contrast amb la resta de l’espai, però sense que arribi a saturar. Això es pot aconseguir mitjançant l’ús de coixins, cortines, catifes, obres d’art, objectes decoratius o fins i tot amb mobles de petites dimensions com cadires, butaques o tauletes auxiliars.

BLAU

Finalment, en el tercer lloc de la llista, trobem el blau. En la seva àmplia gamma de tonalitats, presents en tots els llocs que ens envolten des del cel fins al mar, ens genera sensació de puresa, harmonia i confiança.

D’altra banda, s’ha demostrat que el blau pot ajudar a reduir la pressió arterial, aclarir la ment i promoure la tranquil·litat, ja que és altament relaxant i perfecte per a persones que experimenten estrès.

No obstant això, és important tenir en compte que en excés pot generar sensació d’apatia, per tant, es recomana utilitzar-lo amb tons càlids per provocar contrast i aportar vitalitat a l’atmosfera. Suggerim l’aplicació d’aquest color atemporal en àrees destinades al descans, especialment en dormitoris, ja que el blau fomenta la calma i un son reparador, o, per altra banda, també és recomanable aplicar-lo en aquelles habitacions més petites, com per exemple un lavabo o un safareig, ja que els blaus ens ajuden a ampliar visualment l’espai.

Un dels nostres rols dins l’arquitectura interior és saber escollir estratègicament la paleta de colors més adequada, en funció de les sensacions que vulguem transmetre i potenciar en cada ambient. Per exemple, en àrees destinades al descans, els colors suaus i relaxants com el blau o el verd poden fomentar la calma i el son reparador. Sabíeu que les sales d’operacions són verdes per transmetre serenitat i pau? D’altra banda, en espais destinats a la creativitat o l’activitat, com un estudi o una sala de jocs, els colors estimulants com el groc o el taronja poden ser més apropiats.

Des de l’ARS us animem a llançar-vos a explorar i experimentar amb diferents combinacions de colors, textures i elements decoratius per crear un espai únic i autèntic que reflecteixi la vostra personalitat i us faci sentir com a casa cada vegada que hi entreu!

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×