Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

castanyada halloween castanyes tardor

Castanyada o Halloween? Coneixem els seus orígens

Visualitzacions 288

OLAYA MARÍN

Què feu la nit del 31 d’octubre? Sembla una pregunta molt habitual, però no tothom fa el mateix durant aquesta nit tan especial. Alguns diran que es reuneixen amb la família per menjar panellets, castanyes i moniatos. Altres diran que es vesteixen amb disfresses de terror i decoren la casa amb ratpenats, esquelets, bruixes i carabasses. Fins i tot hi haurà gent que es passi la nit mirant pel·lícules de por o llegint relats esgarrifosos.

Un origen comú

Tot i que les diferències entre la festa actual de la Castanyada i Halloween són evidents, els seus orígens són molt semblants, ja que ambdues festes tenen un origen pagà.

La Castanyada té l’origen en una antiga tradició pagana molt popular a Europa. Quan arribava el fred i els dies es feien més curts, la gent celebrava la fi de la collita i el bon temps homenatjant l’ànima dels seus difunts. Finalment, el cristianisme es va apropiar de la festa i van decidir fixar l’1 de novembre com el dia de Tots Sants.

Així mateix, Halloween té un origen molt similar. En l’època pagana, els celtes celebraven el Samhain per donar la benvinguda a l’època de l’obscuritat. Es creia que en aquell moment, les ànimes dels difunts tornaven per demanar aliments als vius i, si es negaven, els maleirien. És per això que moltes cases es decoraven amb elements que fessin por per espantar els morts que hi arribaven.

Tot i que Halloween sembla una festa molt americana, hi ha indicis que durant l’època medieval hi havia el costum a algunes comarques de Catalunya de buidar una carabassa o un nap i introduir una espelma, com per exemple al Ripollès o a Osona.

 

castanyeres barcelona

La Castanyada a Barcelona

A principis d’octubre és molt comú trobar-nos una gran multitud de castanyeres venent castanyes als carrers de Barcelona. Antigament, les campanes de les esglésies repicaven durant tota la nit per Tots Sants i, entre toc i toc, els veïns i veïnes de la ciutat feien un gran foc i es menjaven les castanyes. Les Rambles s’omplien de floristes que venien rams pel dia dels difunts, mentre que els panellets només es podien aconseguir a través d’unes rifes que se celebraven als antics cafès del centre de la ciutat.

 

Segona imatge: Dues castanyeres davant de l’església de Betlem, a la cantonada del carrer del Carme amb la Rambla. 1907. Ballell Maymí, Frederic.

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×