Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

Insuflar vida a El Ingenio

Visualitzacions 1.06Kırşehir

FRANCESC MUÑOZ

Al’altura del número 23 del carrer Ferran, en ple cor de Barcelona, arrenca un carreró angost anomenat de Rauric que desemboca al carrer de la Boqueria. Per als transeünts, la botiga-taller El Ingenio era la porta a un món de llum i fantasia en una via fosca on mai entra un raig de sol. Però el juny del 2019 aquest establiment d’artesania vinculada a les festes majors i les arts escèniques va tancar definitivament després de prop de dos segles d’activitat per engrossir la llarga llista de comerços emblemàtics que la ciutat ha perdut en els darrers anys, com ara els magatzems El Indio, del carrer del Carme, o Musical Emporium, de les Rambles. Darrere d’aquesta pèrdua de patrimoni identitari hi sol haver una dificultat de rendibilitzar una activitat comercial que no s’ha posat al dia mentre els preus dels lloguers pugen. És la gentrificació dels locals, “que no només expulsa les famílies dels barris, sinó també aquelles activitats que no poden generar prou diners per pagar uns lloguers a l’alça”, segons diu Jordi Martí, regidor de pressupostos del Consistori de Barcelona.

Foto: @francescmudo

Precisament, l’Ajuntament ha de legislar per protegir aquests establiments històrics, però difícilment pot aconseguir preservar l’activitat que s’hi ha desenvolupat. El Ingenio podria ser una excepció i servir de conillet d’Índies sobre què fer en altres casos. El local número 6 del carrer de Rauric, l’antiga llar del que durant molts anys va ser els principal creador de gegants, capgrossos i bèsties de Catalunya, ha estat adquirit pel govern d’Ada Colau en el marc de la campanya Amunt persianes!, que pretén revitalitzar l’activitat econòmica en planta baixa, una part important de la qual no ha resistit la pandèmia i ha hagut de tancar. Es calcula que a la capital catalana hi ha 5.323 locals buits, d’un total de més de 80.000. Alguns ja s’han reconvertit en habitatges, però segons les ordenances pocs reuneixen totes les característiques per fer aquest canvi d’ús. A més a més, l’Ajuntament és més partidari de recuperar l’activitat per a la qual van ser construïts: “Tenir les persianes apujades vol dir activitat econòmica, però també seguretat, cohesió i afavorir la compra de proximitat, és a dir, la petita economia de la ciutat, que és la gran economia perquè dona feina a més del 80% de la gent”, segons el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni. 

El Ingenio és un dels 50 locals que Barcelona ha adquirit i ara omplirà d’activitat, amb una renda inferior a la del mercat. “El Ingenio necessita una reflexió específica sobre l’activitat que s’hi ha d’instal·lar, tant de bo trobem una proposta que reverberés amb la seva història”, ha manifestat Martí.

Fins ara, l’Ajuntament ha parlat amb propietaris de locals i professionals del món immobiliari. Amb ells ha fet la meitat del camí. L’altra meitat l’haurà de fer a partir d’ara amb emprenedors. 

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×