Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

Intercanvi de joguines, un bon regal de Nadal per al medi ambient

Visualitzacions 1.79Kırşehir

LOURDES CAMPUZANO, periodista

S’acosta Nadal i també una de les nits més màgiques de l’any, quan els Reis Mags omplen les llars de regals i, especialment, de joguines per als petits. Per això, Nadal també és un bon moment per conscienciar els més menuts (i també els grans) sobre la necessitat de fer-ne un consum responsable: animar-los a demanar (o regalar) poques joguines però sostenibles, i a la vegada a acomiadar i donar una nova vida a les que ja se’ls han quedat petites o ja no fan servir. 

Perquè una joguina està elaborada amb materials molt diferents que, sovint, són difícils de separar i que, justament per això, esdevé un residu que acaba en una incineradora o abocador, amb tot el que implica per al medi ambient. 

Fa gairebé deu anys que entitats, associacions i equipaments de la ciutat, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, van impulsar una campanya per sensibilitzar la població sobre la necessitat de fer-ne un consum més responsable.

Renova les teves joguines, que és com es diu la campanya, ens anima a allargar la vida útil de les joguines: cuidant-les; reparant-les si s’espatllen; intercanviant-les o regalant-les si ja no les fem servir, i, quan ja han quedat totalment inservibles i no es poden recuperar de cap de les maneres, portant-les als punts verds o a la deixalleria municipal perquè es gestionin de manera correcta i els seus components no malmetin el medi ambient. 

Cada any es fan dues campanyes d’intercanvi de joguines: una al mes de maig i una altra al desembre. Només heu de triar amb els petits de casa les joguines que ja no fan servir i portar-les a un dels 8 punts d’intercanvi que hi ha repartits per la ciutat. Consulteu quins dies hi ha a cada punt per a la recollida i intercanvi de joguines per no arribar tard (alguns centres fan la recollida al novembre i d’altres, al llarg del mes de desembre). Ho podeu fer aquí.

Hi podeu portar contes, jocs de taula, disfresses, joguines grans o petites… És important que estiguin senceres, netes i en bon estat —vaja, com us agradaria rebre-les— i que no siguin bèl·liques. Al punt d’intercanvi les avaluaran i us entregaran uns punts que podreu intercanviar per altres joguines. Fàcil, oi? 

Un grup d’infants de 5è i 6è de primària de diferents escoles i casals de la ciutat van elaborar aquest any passat una guia en què trobareu, a més dels punts d’intercanvi, una detallada llista de comerços on podreu adquirir joguines sostenibles noves o de segona mà, on podreu portar a reparar les vostres joguines espatllades o a deixar-les perquè ja són inservibles. No deixeu de consultar-la. És una guia imprescindible per als dies que s’acosten… 

El taller de les joguines trencades

Que a un cotxe se li ha trencat una roda? O se us ha perdut una fitxa d’un joc? Cap problema! Ja no hi ha excusa per llençar-los a les escombraries. A la ciutat de Barcelona hi ha diferents ateneus de fabricació on us imprimeixen gratis en 3D les peces de joguines trencades com ara rodes, encaixos, botons… Busqueu el que us queda més a prop aquí. 

I per què no ens fem les nostres joguines?

En aquests dies és habitual que a moltes escolen s’organitzin amics invisibles perquè la canalla faci un regal a un altre company de classe. Una bona opció és proposar als infants regalar una joguina que ells mateixos hagin construït amb les seves mans (i la vostra ajuda) fent servir materials reciclables. A internet trobareu mil i una propostes. Aquí us en deixem tres de ben originals: 

– Un nino a qui li creixen els cabells. De ben segur que sorprendrà els petits i els resultarà molt pedagògic perquè els ensenyarà a ser responsables i constants (hauran de regar cada dia el nino si li volen veure créixer els cabells). I és molt fàcil de fer! Només necessitareu una mitja, llavors, terra i unes gomes. 

– Una guardiola feta amb una ampolla de plàstic. Amb aquest regal ensenyarem als infants que hi ha molts objectes que llencem que tenen valor i que es poden reutilitzar, i de passada els inculquem el valor de l’estalvi.

– Un cotxe amb un pot dispensador de neteja. Només cal foradar l’envàs per fer les finestres del vehicle, col·locar-li uns taps d’ampolla com a rodes… I llest! Fa patxoca, oi?

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×