Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

Els orígens de Sant Jordi

Visualitzacions 1.59Kırşehir

CLAUDIA RIBA

A Catalunya, l’amor se celebra el 23 d’abril, per Sant Jordi. Tots coneixem la llegenda de la princesa i el drac i sabem que és la festa més cultural i florida de l’any, però, sabeu realment qui va ser sant Jordi? Com ha arribat a convertir-se en la celebració més patriòtica, cultural i emblemàtica de Catalunya?

Qui era sant Jordi?

El 23 d’abril de l’any 303 dC, el cavaller Jordi va ser martiritzat i decapitat per ordre de l’emperador Dioclecià per negar-se a perseguir els cristians. A partir d’aquell moment, va començar el culte a sant Jordi, que es va estendre per tot el territori català durant l’edat mitjana fins que l’any 1456 va ser proclamat patró de Catalunya.

Durant el segle II va aparèixer la llegenda de la rosa i el drac que situa el màrtir a Montblanc i es barreja amb altres tradicions.

Els orígens de la celebració

El dia de Sant Jordi ja se celebrava amb més o menys intensitat des del segle XV, en què s’organitzava una fira de roses al Palau de la Generalitat a Barcelona, on acudien, sobretot, promesos i matrimonis  joves. Tot indica que el costum de regalar una rosa a la persona estimada ens ve d’aquella època. Malgrat això, no va ser fins al segle XIX, gràcies al moviment polític i cultural del Renaixement, que la celebració de Sant Jordi va adquirir la importància que té avui dia. D’altra banda, la tradició d’obsequiar amb un llibre se situa als anys 20 del segle passat, gràcies a l’escriptor Vicent Clavel i Andrés, director de l’editorial Cervantes, que va proposar organitzar una festa per promoure el llibre a Catalunya. L’esdeveniment, però, s’havia fixat a l’octubre. Més tard, durant l’Exposició Internacional de Barcelona, els llibreters es van aplegar i van sortir al carrer a muntar paradetes per presentar novetats i fomentar la lectura. La iniciativa va tenir tant d’èxit que van decidir canviar la data de la festa del llibre al 23 d’abril, amb motiu de la mort de dos grans autors clàssics de la literatura: Cervantes i Shakespeare. La transcendència d’aquesta festivitat catalana ha estat tan gran que, des del 1995, la Conferència General de la UNESCO va declarar el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor.

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×