Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

15 Apr, Monday
0° Călărași

RADARS vol lluitar contra la soledat no volguda de les persones grans

Visualitzacions 1.49Kırşehir

Col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona Districte Sarrià – Sant Gervasi

Aquesta iniciativa de prevenció i acció comunitària proporciona xarxes d’acompanyament per a la gent gran. Es va implementar el 2012 als barris de Sant gervasi, i a partir del 2017 als de Sarrià i muntanya. En conjunt, compten amb més de cent vint persones usuàries i una trentena de persones voluntàries, amb l’objectiu de generar comunitats humanes, segures, participatives i solidàries.

Segons dades del padró municipal del gener del 2023, més d’una cinquena part de la població de Sarrià – Sant gervasi té 65 anys o més. Es tracta de més de 32.500 persones (un 61% dones), de les quals més d’una quarta part viuen soles; per sexes, el 14% dels homes i el 32% de les dones de 65 anys o més del districte no conviu amb ningú. En el segment de població de 85 anys o més del districte, grup en què les dones representen el 70%, les dades s’enfilen fins al 17% dels homes i el 42% de les dones que viuen soles.

És sabut que la integració social és necessària per al benestar emocional de les persones en totes les etapes de la vida. La manca de relacions socials pot donar lloc a l’experiència subjectiva de la soledat, que té un impacte en la salut i la qualitat de vida. Per pal·liar els efectes de la soledat no desitjada i reduir el risc d’aïllament i d’exclusió social de la gent gran, l’Ajuntament de Barcelona va crear l’any 2008 el projecte RADARS, que va començar amb una prova pilot al barri del Camp d’en Grassot, i més tard es va estendre a altres barris de la ciutat.

A Sarrià – Sant Gervasi, va arribar primer als barris de Sant Gervasi, el 2012, i cinc anys després es va implementar també als barris de Sarrià i de muntanya. Els projectes RADARS es desenvolupen conjuntament i s’organitzen a través de taules, que apleguen els serveis socials, els centres de salut, el veïnat, comerços, farmàcies, persones voluntàries, entitats i equipaments. Les taules es reuneixen cada tres o quatre mesos, en funció de les tasques que s’hagin de dur a terme, i són rotatives a les seus dels membres. A més, organitzen trobades i festes per donar a conèixer el projecte i ampliar la comunitat. A vegades ho fan en col·laboració amb escoles del districte, i amb un component intergeneracional que aporta valor a totes les parts que hi participen.

RADARS Sant gervasi

Dona servei als barris de Sant Gervasi – Galvany, Sant Gervasi – la Bonanova, i el Putxet i el Farró. Ara per ara hi participen 77 persones usuàries, de les quals 62 són dones, i 22 persones voluntàries, amb majoria de dones també. Deu de les voluntàries s’encarreguen de la plataforma de seguiment telefònic i, des dels casals de gent gran de Can Castelló i Sant Ildefons, truquen regularment a les usuàries per comprovar com estan, informar-les d’activitats i convidar-les a participar-hi. Les altres 12 persones voluntàries donen forma a una de les accions destacades, Gervasi El Pregoner, una publicació trimestral que recull l’agenda d’activitats del districte per a majors de 60 anys. La revista es pot consultar en línia i també físicament a comerços, centres de salut i equipaments.

RADARS Sarrià

Amb 7 persones voluntàries, atén 46 persones usuàries dels barris de Sarrià, les Tres Torres i Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes. La proporció es repeteix, i tant usuàries com voluntàries són majoritàriament dones. Les voluntàries formen part de la plataforma de seguiment telefònic i, en aquest cas, truquen a les usuàries des del Casal de Gent Gran Can Fàbregas. Entre les accions que duen a terme, destaca la nova Metodologia de Detecció (nMD), un acte dedicat a detectar possibles persones usuàries, principalment, però també voluntàries o radars veïnals.

Us agradaria fer barri amb les persones grans i col·laborar amb RADARS?

Podeu contactar-hi escrivint a radarsgentgran@bcn.cat o trucant al telèfon 93 291 58 84. També podeu adreçar-vos al Centre de Serveis Socials Sant Gervasi (c.d’Arimon,7) o al de Sarrià (c. de Salvador Mundí, 4 bis).

barcelona.cat/radars

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×