Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

Del tot plegat a una dolça revolució digital

Visualitzacions 447

SONIA ONÍS ARGÜELLES

No revelo cap misteri si afirmo que la nostra vida entre pantalles s’ha disparat fins a quotes inimaginables durant el confinament i les següents fases viscudes a causa de la Covid-19.

L’online hi era, però ha cobrat força i empenta com un totum revolutum. Ha crescut tant, en tot just uns mesos, que podem parlar d’una espècie de salt quàntic. Ara bé, què podem fer per a treure el màxim profit dels avantatges de l’online i no tornar-nos bojos?

Us deixem algunes claus per a una nova normalitat digital:

Tot anirá bé

L’escriptor i periodista Francesc Miralles va entrevistar durant el confinament a vint especialistes de diferents camps que oferien claus per a navegar entre tanta incertesa i encarar amb optimisme la nova normalitat del món. 

Producte d’aquest feina, neix un llibre necessari amb un missatge alt, clar i esperançador: ‘Tot anirà bé’. Un leitmotiv, per ara i sempre, útil en tots els aspectes de la nostra vida, inclòs el que concerneix a la transformació digital.

“Be water, my friend”, cavalca sobre l’ona

Si has acabat fins al capdamunt del sisè directe de la setmana de no saps ja molt bé quina fase; el teu convidat no aconsegueix entrar en el directe i et deixa penjat; una videoconferència acaba en galimaties per no silenciar els micròfons; el teu oncle favorit es congela cada dos per tres en el videotrucada familiar; et fiques en un concert de piano  en comptes de la teva meditació setmanal amb el teu grup per no apuntar bé la contrasenya, i per a més inri cau el internet quan estàs escrivint importants informes… Que no s’estengui el pànic!  

Els grans perills són la sobreexposició i la infoxicació. Aquestes porten a la saturació i a l’estrès, els quals  causen estralls en el nostre sistema immunitari i en la nostra salut psicològica. Com assenyala Víctor Amela: “No hi ha psique que suporti estar sotmesa a una informació contínua”. Tampoc una comunicació constant. 

Podem aprendre a fluir i a ser com l’aigua, com deia Bruce Lee. I més encara: podem aprendre a cavalcar sobre l’ona del monumental tsunami anomenat pandèmia i les seves conseqüències.  Cuidem aquests aspectes del camí. I si no tenim internet, no passa res. Descansem, i ja tornarà. A fluir i a surfejar!

Cuidar l’essencial: valors i visió

Aquest viatge distòpic que sembla de ciència-ficció ens convida a tornar a l’essencial. Podem preguntar-nos, per exemple: Què em demana el cor? Quins valors són importants per a mi? Com puc ajudar? Què puc aportar de valor a la societat? 

Ara més que mai, es fa imprescindible fer passes perquè el que sentim, pensem, fem i diem estigui alineat amb aquests valors. Portar aquesta filosofia de vida a l’online, personal i professional, millora molt la comunicació i la pot convertir en autèntic or.  A més, aporta més coherència i harmonia a les nostres vides i al món dins del caos circumdant.

Sedàs tecnològic: menys és més

La multiplicació de dispositius, plataformes i xarxes, conjuntament a la compulsió cap a la multitasca i a altres hàbits poc saludables, desequilibren a qualsevol. Si a tot això sumem el fet que en pràcticament tots els sectors hi estem amb una actitud d’assaig, prova i error, trobem que la clau és seleccionar i prioritzar. Menys és més. No fa falta  estar a tot arreu ni durant tot el temps. 

Moltes persones, que per les seves professions poden ser nòmades digitals, han decidit desconnectar del mundanal soroll de les ciutats i anar-se’n a la naturalesa. Utilitzen l’online el just i  el necessari per al contacte amb els seus éssers estimats i les seves feines. El resultat és que viuen amb més qualitat de vida. 

Poda relacional

Segons explica l’economista i expert en comunicació Ferrán Ramón-Cortés al llibre ‘Tot anirà bé’: “Aquesta situació ha generat el que anomeno poda relacional: ara sabem amb qui tenim ganes de veure’ns i amb qui no”.

És una de les tendències estrella del nostre present i futur, presencial i online.  S’acosten relacions més autèntiques, que aporten valor, nous estils de comunicació i un màrqueting basat en les persones i en el que de debò importa. 

Creativitat i més somriures

No oblidem que al llarg de la història, l’ésser humà ha demostrat, en incomptables ocasions, la seva resiliència, capacitat d’adaptació, força, valentia i solidaritat en crisi molt pitjors que l’actual. Costa imaginar-ho quan s’està en l’ull de l’huracà amb tanta tristesa i dolor.

Toquen temps agitats de reinvenció i transformació que seran més suportables amb bons recursos com la creativitat i el somriure. Els avenços tecnològics ens permeten coses inimaginables fins fa relativament poc. Aprofitem el seu enorme potencial.

Segons el periodista Víctor Amela, si abans teníem un 90% de contacte presencial i un 10% de virtual, ja s’està equilibrant cap a un 60% de presencial i un 40% de virtual. Toquen temps de convivència entre el presencial i l’online, així com entre les antigues estructures i el nou món. A poc a poc. Tant de bo la situació sigui el més amable possible i ens aprofitem dels grans avantatges de l’online sense oblidar mai l’essencial: el contacte físic, l’amor, la fraternitat i la solidaritat. Espero que la transformació digital ajudi al nou món, i viceversa.

Els convidem a compartir experiències i bones pràctiques per a la transformació digital!

Notes: Algunes claus i cites extretes del llibre: Tot anirà bé, Francesc Miralles (Ara Llibres, juny 2020).

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×