Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

EL SUPERPODER DEL GOS: L’OLFACTE

Visualitzacions 1.59Kırşehir

ANA PRATS

Clínica Veterinària Rocaberti 

Es calcula que els gossos tenen entre deu mil i cent mil vegades més capacitat olfactiva que els éssers humans, ja que tenen més quantitat de terminacions nervioses olfactives. És el sentit que tenen més desenvolupat i constitueix una eina molt important en la seva comunicació. Són capaços de detectar olors enterrades a més de 12 metres sota terra i discernir entre més d’un milió d’olors diferents.

El nostre gos està dotat d’un sentit extraordinari, i l’ésser humà l’ha sabut potenciar i utilitzar en diversos àmbits, ja sigui en la detecció d’explosius, drogues, persones desaparegudes o fins i tot en la detecció de malalties com el càncer, baixades de sucre a la sang o per anticipar crisis epilèptiques.

Però en l’àmbit familiar també podem treure partit d’aquesta capacitat que té el nostre gos. El treball de nas o nosework és aquella activitat en què el gos ha de fer servir l’olfacte per trobar allò que hem amagat.

Podem utilitzar menjar o joguines, depenent de les preferències del nostre company pelut. Començarem amagant-ho en llocs fàcils (sota gots o testos de plantes) on el gos pugui accedir fàcilment i de forma segura perquè es pugui autorecompensar (ell mateix troba el premi i així es reforça la conducta de continuar buscant). Esperarem veure la reacció del gos quan ho trobi i el felicitarem. Un cop el gos hagi entès com funciona el joc, podrem anar afegint dificultat per mantenir l’interès i que no s’avorreixi; això ho farem augmentant el nombre de recipients, en els quals no sempre hi haurà recompensa, i repartint els recipients per casa o fins i tot portant-los a l’exterior (la dificultat en exterior depèn de molts factors, com el vent, els estímuls distractors, etc.). També podem ensenyar al gos a “marcar” quan troba la substància amagada, com per exemple bordant, asseient-se o rascant a terra.

És una activitat entretinguda tant per als membres de la família com per al gos, a qui treballar el nas l’ajuda a relaxar-se i el cansa, ja que es calcula que 10 minuts de treball de nas equivalen a 45 minuts d’activitat física. Així doncs, és un bon recurs per a dies de pluja o per a gossos molt actius. També és una eina emprada en determinats tractaments de modificació de conductes no desitjades perquè permet baixar el nivell d’excitació en el gos i desviar l’atenció per poder treballar.

És una activitat divertida que reforça el vincle del gos amb el conductor, apta per a qualsevol membre de la família i qualsevol tipus de gos; ja que no importen la mida, les característiques físiques i ni tan sols l’edat (si adaptem la dificultat en animals molt joves o aquells amb envelliment manifest). Admet moltes modificacions i nivells, fins al punt que existeixen professionals en aquest àmbit i fins i tot competicions de detecció esportiva.

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×