Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

Les tecnologies, sota control

Visualitzacions 2.25Kırşehir

LOURDES CAMPUZANO, periodista

Any nou, propòsits nous. Ara que les noves tecnologies han envaït les nostres vides, potser ha arribat el moment de posar-les en el seu lloc aquest 2024. No, no, no us direm que les desterreu. De vegades ens resulten útils, de vegades no hi podem renunciar… però tampoc ens hi podem entregar sense condicions, com molts de nosaltres hem anat fent fins ara. 

Qui no ha entrat alguna vegada al mòbil per fer una consulta i, mitja hora després, no tan sols no l’ha fet sinó que hi continua enganxat, contestant missatges o mirant mems? Que aixequi la mà qui no miri el mòbil més trenta vegades al dia. I estic sent molt benvolent, perquè els estudis apunten que el mirem moltes més.

Per què les tecnologies han aconseguit segrestar la nostra atenció i voluntat fins a aquests extrems? Perquè moltes de les aplicacions d’internet que fem servir en la nostra vida quotidiana s’han concebut i dissenyat per tal que hi passem el màxim de temps possible. Cada minut que nosaltres hi passem, ells guanyen diners, molts diners. 

I com aconsegueixen segrestar la nostra atenció? Aprofitant les vulnerabilitats del nostre cervell. Les companyies tecnològiques que desenvolupen les aplicacions i recursos d’internet que fem servir habitualment saben que si ens ofereixen recompenses a intervals imprevisibles (el que s’anomena reforç positiu intermitent), el nostre cervell segrega més dopamina, un neurotransmissor clau en el sistema de recompensa. 

També saben que els “likes” ens atrapen i que ens mouen a entrar una vegada i una altra a les xarxes buscant l’aprovació dels altres, un altre reforç psicològic que afavoreix les addiccions conductuals. D’aquesta manera acaben segrestant la nostra atenció i incidint en les nostres emocions i voluntats. 

Cal Newport, professor de ciència computacional a la Universitat de Georgetown i autor de diferents llibres sobre com focalitzar l’atenció en un món tan sorollós com el que ens ha tocat viure, ens explica en el seu llibre Minimalismo digital com podem prendre de nou el control. És l’hora de decidir quines tecnologies ens aporten valor a la nostra vida i volem fer servir, i quines no. Un bon propòsit per a l’any nou, no trobeu?

Per aconseguir-ho, però, cal començar de nou, cal tornar al principi de tot. I, per fer-ho, Newport ens proposa que ens desconnectem durant trenta dies de totes les tecnologies que són opcionals a la nostra vida. 

Però quines tecnologies són opcionals? Totes aquelles que, en traure-les, no perjudiquen ni posen en perill la nostra vida personal o professional. Cal pensar-hi bé per no caure a la trampa de considerar una tecnologia imprescindible quan potser no ho és… Aneu-hi amb compte. Si, tot i haver fet aquesta reflexió, no podeu renunciar a una tecnologia en concret, és important que establiu quan i com la fareu servir durant aquest període. 

Potser al principi us costa una mica vèncer la temptació de tornar a mirar al mòbil mentre aneu en bus o esteu esperant el moment d’entrar al metge, però de seguida us hi acostumareu i descobrireu que aquest temps pot resultar molt més profitós si l’emprem per fer altres coses.

Un cop hàgiu establert quines normes seguireu per fer servir les tecnologies durant aquest període, penseu també quines activitats us agradaria descobrir o tornar a fer en el temps que deixareu d’estar davant de la pantalla: passejar, anar al gimnàs, quedar amb els amics, llegir… Això depèn dels gustos i preferències de cadascú.

I superat el mes, ja estareu preparats per reintroduir la tecnologia a les vostres vides. Newport ens aconsella que, abans de tornar-ne a fer servir una, valorem si ens serveix per a alguna cosa “profundament valuosa”. No n’hi ha prou que ens ofereixi algun benefici. Ha de ser la millor opció (podem aconseguir-ho d’una altra manera?), i hem d’establir com i quan la farem servir. 

Un cop més, haurem de posar límits perquè les noves tecnologies no ens ho posaran fàcil i continuaran intentant acaparar la nostra atenció. Newport ens deixa un munt de trucs: podem posar el mòbil en mode no molestar per defecte i així desactivarem les notificacions que rebem de missatges; podem treure les xarxes socials al telèfon i només mirar-les a l’ordinador en un horari concret; podem configurar el telèfon per rebre només les trucades d’una llista determinada de contactes (i avisar-los que si tenen una emergència truquin, que no enviïn un missatge); podem optar per trucar un amic en comptes de donar-li un “like” o fer un comentari a les xarxes… Vosaltres decidiu com us voleu relacionar amb la tecnologia. Ara maneu vosaltres. 

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×