Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.

La Revista            Qui som           Publicitat           Contacte

La Xarxa dels Drets dels Infants, creant espais de participació infantil

Visualitzacions 1.45Kırşehir

SONIA ONÍS ARGÜELLES

LXarxa dels Drets dels Infants (XDI) és un grup de 21 entitats de Barcelona que treballen conjuntament per defensar els drets dels nens, nenes i adolescents de la ciutat. El 2021, la XDI ha celebrat 10 anys d’activitat, una dècada rica en iniciatives i projectes alineats amb el seu objectiu general de promocionar i defensar el desenvolupament dels drets universals de la infància a la ciutat. Aquesta tasca va ser reconeguda el novembre del 2021 amb la Medalla d’Honor Barcelona, guardó que premia el rol actiu de la XDI en la defensa dels drets dels infants i posa en valor el treball en xarxa.

Origen i objectius de la XDI

La XDI va néixer el març del 2011 partint de les experiències prèvies en l’organització del Dia Universal de la Infància de forma coordinada entre entitats relacionades amb la infantesa. Des de la seva creació la finalitat de la xarxa ha estat enfortir les capacitats de la ciutat en la defensa i promoció dels drets dels infants en el marc de la Convenció sobre els Drets dels Infants, amb especial èmfasi en el seu dret a la participació, sovint oblidat.

Mitjançant accions de sensibilització, processos d’incidència política i intercanvi d’idees, projectes i treball entre entitats, la XDI treballa per assegurar el desenvolupament del infants en condicions d’igualtat amb la resta de ciutadans, i que puguin participar de processos socials com a protagonistes.

10 anys treballant pels drets de la infància

El novembre del 2021, la XDI va celebrar el seu desè aniversari amb unes jornades amb diferents activitats divulgatives i participatives sota el paraigua “Quin planeta deixem als infants?”. Una taula rodona per a infants en format webinar amb el nom “Els nostres drets medioambientals” es va convertir en un espai de participació dels infants per tal de donar-los veu i que puguin expressar les seves necessitats i idees de transformació del món, i conèixer quins són aquests drets. Una jornada virtual a través de Zoom va permetre igualment reflexionar sobre els drets dels infants a un medi ambient saludable a estudiants de secundària que han imaginat i concretat possibles solucions i propostes amb videorelats. La celebració dels 10 anys de l’XDI va tenir a més la seva nota musical amb una cançó molt especial, “És el moment”, composta (basada en lletres d’infants) i interpretada per la cantant Lucrecia.

Foto: Membres de la XDI amb el Regidor d'Infància, Joan Ramón Riera, recollint la Medalla d'Honor Barcelona.
Evolució i algunes grans fites de la XDI

En aquesta dècada, la xarxa ha fet una evolució, d’uns primers anys en els quals organitzava la festa del Dia de la Infància per sensibilitzar els infants i les seves famílies dels seus drets, a una següent fase en la qual la XDI va començar a fer col·laboracions amb centres educatius per fer activitats d’Aprenentatge Servei que s’han anat consolidant.

Una altra iniciativa de la XDI que va tenir força repercussió va ser aconseguir que un espai de la ciutat portés el nom dels Drets dels Infants. D’aquesta manera, el 2018 es va inaugurar la plaça dels Drets dels Infant situada entre els carrers Foradada i Turó del barri de Trinitat Vella. 

D’altra banda, la XDI també ha difós els drets dels infants en relació amb la salut mental dels infants. Per fer-ho, va participar activament en una trobada amb motiu de l’elaboració del Pla de Salut mental de Barcelona 2016-2022, en la qual es va reflexionar i es van fer propostes per evitar la sobremedicalització dels infants.

I finalment, també és destacable que l’any 2020 la XDI ha elaborat un manifest per reivindicar els drets dels infants amb motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants, que el 20 de novembre commemora l’aprovació, l’any 1989, de la Convenció sobre els Drets de l’Infant per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Reptes de la XDI

Molts dels problemes que afecten la infància a la ciutat continuen necessitant solucions. A la pobresa, la desigualtat i problemes emocionals o mentals, entre d’altres, s’hi ha afegit la pandèmia de la Covid-19 i les conseqüències que se’n deriven. Cal seguir defensant que amb les mesures que es prenguin no es tornin a oblidar dels drets dels infants. A més, les mancances socials que hi havia abans de la Covid s’han accentuat, i per tant la XDI vol seguir treballant conjuntament en la cooperació entre el govern de la ciutat i el teixit social per donar-hi resposta, com incorpora l’Acord Ciutadà per una Barcelona inclusiva en els seus valors i compromisos.

Segons Anna Montolio, tècnica del Departament de Promoció de la Infància de l’Ajuntament i coordinadora de la XDI: “Necessitem seguir estar atents a les dificultats que té la infància i als drets dels infants, que cal seguir defensant. D’altra banda, en la nova societat que estem construint entre tots i totes cal seguir treballant per analitzar quins són els nous drets dels infants en un món cada vegada més digital”. El 2022, la XDI seguirà col·laborant amb el Departament d’Educació amb uns ApS centrats en els drets digitals dels infants i com han viscut i estan vivint la situació de la Covid.

La participació real dels infants segueix sent un repte perquè aquests puguin participar en la vida de la seva ciutat i sentin que la seva veu es té en compte. Una veu necessària i imprescindible que necessita els espais de participació infantil que promou la XDI amb les seves iniciatives.

Font i més informació: http://www.xarxadretsinfants.cat/

You don't have permission to register
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×